18-03-2016

Uništeno 728 kilograma jogurta zbog aflatoksina

Nakon što su bakteriju listeriju pronašli u mesnim prerađevinama, inspektori su utvrdili i neispravnost uvezenih mliječnih proizvoda. Zbog povećanog sadržaja aflatoksina, uništeno je 728 litara "Niške mlekare", a nepravilnosti su nađene kod još dva proizvođača.

Uništeno 728 kilograma jogurta zbog aflatoksina | Radio Televizija Budva

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su naložili uništenje 728 litara jogurta čiji je proizvođač "Niška mlekara", zbog povećanog sadržaja aflatoksina, čiji je uvoznik SOMBOREX doo Podgorica.

Aflatoksin u mlijeko najčešće dospijeva preko kontaminirane stočne hrane. Koliko je štetan najbolje govori podatak da se radi o supstanci koja izaziva različite vrste malignih bolesti.

Takođe, inspektori su ustanovili da mliječni proizvodi uvezeni 16. decembra prošle godine (uvoznik SOMBOREX doo-Podgorica) ne odgovaraju kvalitetu, zbog čega je 18. januara ove godine vraćeno 20.160 kilograma srbijanskom proizvođaču Mljekari Leskovac.

Kako su naveli u UIP, preko graničnog prelaza Dobrakovo uvezeno je 87 pošiljki UHT mlijeka i proizvoda od mlijeka, uzorkovana je svaka pošiljka, ukupno je uzeto 156 uzoraka, od kojih su tri bila neispravna.

"Vratiće se 1.355,4 kilograma mađarskog bijelog sira na biljnoj bazi, proizvođač Mađarska, zbog neodgovarajuće deklaracije (na kombinovanom proizvodu mliječna i biljna mast ne može da se navodi u deklaraciji pod nazivom proizvoda SIR). Uvoznik DAUTI KOMERC, Podgorica", saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave.

Kako navode, proizvodi leskovačke i niške mljekare iz Republike Srbije, kao i biljni sir iz Mađarske biće predmet uzorkovanja svake sljedeće pošiljke (ukupno po sljedećih 10 pošiljki), dok se ne ispitaju svi parametri i dobiju uredni nalazi.

Preko graničnog prelaza Debeli brijeg, ističu u UIP, uvezeno je 29 pošiljki UHT mlijeka i proizvoda. Uzorkovano je 28 pošiljki, uzeto 36 uzoraka i svi su bili uredni.

"Preko graničnog prelaza Ilino brdo uvezeno je 59 pošiljki UHT mlijeka i proizvoda. Uzorkovana je svaka pošiljka. Ukupno je uzeto 60 uzoraka i svi su bili uredni. Preko graničnog prelaza Dračenovac uvezeno je pet pošiljki UHT mlijeka i proizvoda. Uzorkovana je svaka pošiljka. Ukupno je uzeto 9 uzoraka i svi su bili uredni. Preko graničnog prelaza Božaj uvezene su dvije pošiljke UHT mlijeka i proizvoda i obje su uzorkovane. Uzeta su dva uzorka i oba su bila uredna", objasnili sui z Uprave za inspekcijske poslove.