14-07-2020

Uvedene nove mjere na Cetinju zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje je na današnjoj elektronskoj sjednici donio nove mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.Kako je saopšteno iz Opštinskog tima, mjere su donijete zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Nalaže se rukovodiocima sekretarijata, direkcija i službi Prijestonice Cetinje da privremeno, počevši od 16. jula, organizuju rad od kuće i rotirajuća dežurstva, vodeći računa da se prilikom dežurstava u službenim prostorijama nalazi ograničen broj zaposlenih kako bi se poštovala fizička distanca.

Od srijede, 15. jula, obustavlja se privremeno rad sa strankama u svim sekretarijatima, direkcijama i službama Prijestonice Cetinje, osim u Građanskom birou koji će primati zahtjeve građana radnim danima od 10 do 12 časova i isključivo u hitnim slučajevima.

Građani se pozivaju da koriste servis e-uprave Prijestonice Cetinje „Sistem 48“ za podnošenje zahtjeva i upita organima lokalne uprave. Sistem 48 dostupan je na linku: http://sistem48.cetinje.me/web/.

Građanima su na raspolaganju i kontakt telefoni i elektronske adrese organa uprave, koje su istaknute na internet stranici Prijestonice Cetinje.

Zatvaraju se svi sporedni ulazi u zgradu Prijestonice Cetinje. Pristup strankama Osnovnom sudu biće omogućen na postojećem ulazu uz prisustvo redara koji će beskontaktnim toplomjerom mjeriti tjelesnu temperaturu svima koji pristupaju. Isti ulaz koristiće zaposleni u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja i u Turističkoj organizaciji Prijestonice Cetinje, koji će organizovati rad shodno sopstvenim potrebama.

Privremeno se od 15. jula na sedam dana zatvara sala Sportskog centra Cetinje, kako bi taj objekat bio dezinfikovan.

Da Komunalna policija, u skladu sa ovlašćenjima, pojača nadzor ugostiteljskih i drugih objekata i javnih površina.

Da Komunalna policija u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Cetinje pojača kontrolu poštovanja mjere samoizolacije.

Građanima se preporučuje da socijalne kontakte svedu na minimum i da poštuju mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje.

Građani kojima je određena mjera samoizolacije i oni koji su testirani na novi koronavirus dužni su da ostanu doma i da ispoštuju preporuke epidemiologa Doma zdravlja Cetinje i Instituta za javno zdravlje.

Svi koji sumnjaju da su inficirani koronavirusom ili su bili u kontaktu sa osobama za koje je zvanično potvrđeno da su oboljele, trebalo bi da pozovu Dom zdravlja ili Institut za javno zdravlje i slijede instrukcije ljekara. Te osobe bi trebalo i da se samoizoluju.