16-09-2020

Uz grožđe se može i skinuti višak kilograma

Sezona je grožđa i teško je odoljeti slatkim bobicama. Ti plodovi nisu samo ukusni, već su i prepuni esencijalnih nutrijenata i ljekovitih svojstava.

Uz grožđe se može i skinuti višak kilograma | Radio Televizija Budva

Najvažnija korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na “slobodne radikale” u tijelu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca. Grožđe sadrži vitamine A, C, B6, B i kao folne kiseline.

Grožđe sadrži i jabučnu i vinsku kiselinu, pektine, odnosno materije koje usporavaju resorpciju masti, tanine, među kojima posebno antocijan, važan za obnavljanje krvi. Od minerala sadrži kalcij, kalij, željezo, magnezij. S obzirom na to da svježi sok sadrži takođe sve ove sastojke, predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže pri izbacivanju mokraćne kiseline iz tijela.

Ukoliko zdravlje dozvoljava, ponekad treba držati dijetu s grožđem, koja se smatra jednom od najboljih.

Preporučeno je da se jede jedna do najviše dva kilograma grožđa, bolje crnog jer je zdravije i čisti organizam od raznih toksina.

Ne samo što će se skinuti višak kilograma nego će se regulisati varenje i apetit, a koža će zablistati svježinom.

Kožica i sjeme crnog grožđa, koji se odbacuju dok se pravi vino, predstavljaju riznicu ljekovitih sastojaka. Od ovih “otpadaka” istraživači na madridskom Univerzitetu napravili su ekstrakt GADF, koji je izuzetno bogat vlaknima i antioksidansima. Ukoliko se doda svakodnevnoj ishrani, ovaj grožđani ekstrakt može da prepolovi rizik od srčanih napada, jer smanjuje krvni pritisak povoljno i loš holesterol.