18-12-2020

Varhelji: Radimo na tome da vakcine budu dostupne za Zapadni Balkan

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji je potvrdio da Evropska unija (EU) radi na tome da vakcine protiv COVID-19 budu blagovremeno dostupne i za Zapadni Balkan, čim počine snabdijevanje na teritoriji EU.


Foto: Twitter

"Izdvajamo sredstva i kordinišemo aranžmane za podršku. U pandemiji stojimo uz Zapadni Balkan čija je budućnost u EU", objavio je Varhelji na Twitteru.

Evropski komesar za proširenje je danas putem videokonferencije razgovarao sa ministrima inostranih poslova iz zemalja regiona, upravo oko načina kako da se regionu pomogne u snabdijevanju vakcinama protiv korona virusa.

EU namjerava da što prije omogući da ove vakcine budu dostupne i za zemlje regiona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naime, prema planu, slanje vakcina u region će se obaviti preko dva kanala: prvi je COVAX, koji omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i putem individualnih zemalja članica koje će eventualno imati višak vakcina.

Eksperti EU su objasnili da će slanje vakcina iz zemalja članica EU biti kordinisano tako da zemlje regiona proporcionalno primaju vakcine.

Evropska Agencija za ljekove će u ponedjeljak 21. decembra odobriti vakcine za evropsko tržište, a prema najvama prvo vakcinisanje će u EU početi 27. decembra.

Sve države članice će istovremeno i po istim cijenama imati pristupa vakcinama.

(RFE)