29-08-2023

Večeras o knjizi „Obilježja smrti na crnogorskim drumovima“

Društo za kulturni razvoj Bauo obavještava da će večeras u 18h u prostoru Kancelarije za evropske integracije i saradnju Opštine Budva (TQ Plaza, drugi sprat), biti predstavljena naučna monografska studija "Obilježja smrti na crnogorskim drumovima: sjećanje i upozorenje", autora mr Dušana Medina (arheolog i menadžer u kulturi), dr Ljiljane Gavrilović (etnološkinja-antropološkinja) i dr Biljane Sikimić (lingvistkinja i folkloristkinja), u izdanju Društva za kulturni razvoj "Bauo". Recenzenti studije su dr Srđan Radović i mr Milica Nikolić, etnolozi-antropolozi.



U pitanju je jedan od rezultata jednogodišnjeg projekta koji je podrazumijevao obilazak glavnih (magistralnih) saobraćajnica u Crnoj Gori te mapiranje i dokumentovanje obilježja pored puta (krajputaša) podignutih stradalima u nesrećama u drumskom saobraćaju. Na osnovu analize sakupljene građe (čak preko 300 obilježja), nastala je ova studija, kao i prateći veb-sajt koji dodatno informiše javnost o ovoj problematici.

Podsjećamo, u pitanju je projekat "Evidentiranje, mapiranje i valorizacija obilježja saobraćajnih nesreća na drumovima u Crnoj Gori" nevladinog udruženja Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, koji je podržalo Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore putem Javnog konkursa za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblasti saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju za 2022. godinu.