03-02-2020

Veliki pomak, italijanski naučnici izolovali koronavirus

Bolnica u Rimu saopštila je u nedjelju da je izolovala koronavirus. U posjeti Nacionalnom institutu za zarazne bolesti “Lazaro Spalancani”, italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da će ovo otkriće biti odmah dostupno cijeloj međunarodnoj zajednici u interesu preduzimanja daljih mjera protiv epidemije.


Foto: Reuters/Dado Ruvic

"Izolovanje virusa znači da ćemo imati mnogo više prilika da ga proučimo, razumijemo i bolje testiramo ono što može biti dokazano efikasnim da bi se obuzdalo njegovo širenje", rekao je Speranca novinarima.

"Sva naša saznanja i slike izolovanog virusa biće brzo podijeljene sa međunarodnom zajednicom", dodao je ministar.

Bivši generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije u nedjelju je pohvalio kinesku vladu, medicinske radnike i naučnike zbog njihovih otvorenih, efikasnih i transparentnih napora u borbi protiv nove epidemije virusa.

Univerzitet u Makau je pojačao razvoj brzog testnog kompleta, razvijenog uz patentiranu tehnologiju. Kažu da cio proces otkrivanja virusa sada može biti završen za 30 minuta.

U međuvremenu novoizgrađena bolnica Hušenšan, jedna od dvije hitne klinike, u nedjelju je predata ljekarskom timu Narodnooslobodilačke vojske u gradu Vuhan, epicentru epidemije koronavirusa.

U njoj ima mjesta za hiljadu kreveta, a prvi pacijenti bi trebalo da stignu u ponedjeljak. Bolnica se zasniva na modelu bolnice u Pekingu, sagrađene tokom epidemije SARS-a 2003. godine.

Kineske vazduhoplovne snage izvele su jednu od svojih najvećih neborbenih operacija u deceniji. Osam aviona sletjelo je u Vuhan u nedjelju, sa gotovo 800 medicinskih radnika i 58 tona zaliha.

Kineske zdravstvene vlasti saopštile su u nedjelju da je do subote u 31 regionu na nivou provincije prijavljeno 14.380 potvrđenih slučajeva upale pluća uzrokovanih novim koronavirusom. Najmanje 362 ljudi je umrlo od ove bolesti.






Izvor: Portalanalitika