28-11-2023

(VIDEO) Danas počeo veliki Božićni post, Lukić: Najvažnije je da bude u radosti

U današnjoj emisiji Jutrom iz Budve bio je gost Slobodan Lukić, budvanski paroh, koji je govorio o pravilima Božićnog posta.


Foto: Printscreen/Jutrom iz Budva

"Najvažnije pravilo za svaki post jeste da to bude u radosti i sa sviješću da se pripremamo za najradosniji praznik. Postoje tu neka spoljašnja pravila, tačnije pravila kako da se posti, koja hrana treba da se uzima i tu bih opet rekao da ta pravila ne treba shvatati u strogom formalnom smislu jer svi smo mi različiti i shodno svojoj situaciji, zdravlju i tako dalje, trebamo sebi da nađemo način i mjeru tog tjelesnog posta. Važi i za djeca u nekom malom uzrastu jer oni neće isto postiti kao odrasli čovjek. Čovjek prema svojim mogućnostima dobro zna kako može i koliko može. Takođe, bitan je unutrašnji aspekt posta, duhovni post - koji se sastoji u odricanju svega onog što nas odvaja od Boga. Od loših misli, želja, riječi, svađa, egoizma, lošeg odnosa prema bližnjim..", istakao je Lukić.

Dodaje, da u spoju dva aspekta posta: unutrašnjeg (duhovni post) i spošljašnjeg (tjelesni post) dobijamo pravu dimenziju i dobijamo pravi duhovni preobražaj.

U nastavku pogleajte cijeli prilog Lidije Bojović:



D.Č.