24-11-2022

(VIDEO) Dijabetes - bolest kao posledica modernog života, Drobnjak: Postoji pet načina liječenja dijabetesa

Dijabetes je stanje povećanog nivoa šećera u krvi. Postoje tri tipa dijabetesa: tip 1 (diabetes mellitus juvenilni, koji je insulin zavisni, što znači da pacijent mora da dobija insulin), tip 2 (diabetes mellitus, koji je insulin nezavisni) i gestacioni dijabetes, kazala je za naš portal spec. porodične medicine, Tanja Drobnjak


Video/Foto: Portal RTV Budva

Postoji pet načina liječenja dijabetesa:

To je, prije svega, pravilan načina ishrane, fizička aktivnost, samokontrola, tablete i insulin kod dijabetesa tipa jedan.

"Što se same ishrane tiče, mora da bude uravnotežena i medicinska nutritivna terapija. Hrana mora da bude raznovrsna, da u sebi ima ugljene hidrate, masti i bjelančevine. Ugljeni hidrati u procentu od 50 odsto, bjelančevine od 30 do 40 odsto, a ostalo da budu masti. Pacijenti moraju da znaju da postoje prosti i složeni. Prosti su: med, čokolada, slatki napici i to se nikako ne preporučuje kod dijbetičara jer naglo povećavaju nivo šećera u krvi. Preporučuju se složeni ugljeni hidrati kako bi držali tu glikemiju u krvi tokom dana i kako osoba ne bi imala osjećaj gladi", istakla je ona.



Kako je kazala dr Drobnjak, pacijenti moraju da imaju tri glavna obroka i dvije užine.

"Sve osobe trebaju da imaju tri glavna obroka i dvije užine, kako bi se održala normalna vrijednost glikemije u krvi. U složene ugljene hidrate spada: integralno brašno, pasulj, krompir i slično. Masti takođe moraju da se su zastupljene u ishrani ali prednost dajemo biljnim mastima, a ne životinjskim. Od toga je najbitnije koristiti suncokretovo, laneno i kosokovo ulje. Od bjelančevina tu su mijeko, mliječni proizvodi i meso. U svakom slučaju bolje je koristiti mliječne proizvode sa nižim procentom masnoće. Voće i povrće se mora uzimati zbog minerala i vitamina, kako bi se održao imuni sistem i kako organizam ne bi dobio neke druge bolesti, a ne samo dijabetes", zaključila je ona.



Podsjećamo, DZ Budva je otvorio savjetovalište koje radi svakog dana, a ljekar je u savjetovalištu prisutan svake srijede od 13 do 14 ili od 14 do 15 časova, u zavisnosti od smjene kada radi na opštoj praksi.