14-11-2023

(VIDEO) Jelušić: Za profesore Njegoš je vječna inspiracija

O crnogorskom Danu kulture govorila je u emisiji Jutrom iz Budve profesorica književnosti mr Božena Jelušić, koja se i sama bavila Njegoševom poetikom.


Foto: Printscreen/Jutrom iz Budve

"Pomenula sam već da je neka vrsta Njegoševog praznika trebala da bude davno uspostavljena, bez obzira što imamo Njegoševu nagradu 60 godina već, takođe posljednjih 15 godina imamo i Njegoševe dane. Međutim, vjerovatno u nekadašnjoj Jugoslaviji, blizina Njegoševog dana rođenja i 29. novembra je bila prevelika da bi se takav dan uspostavio. Tako da jeste lijepo što praznik "Njegošev dan" postoji, premda ne bi trebalo da bude obilježen samo vrstom odsustva sa posla ili samo opuštanjem kao što je bilo 29. novembar nego da bude posvećen kluturi u Crnoj Gori. Evo, počinjemo, uspostavlja se tradicija i pitanje je da li ćemo izvitoperiti kao što uvijek postoji mogućnost da se to i dogodi", kazala je Jelušić.

Kako ističe, za profesore Njegoš je vječna inspiracija.

"Osobito za nas koji smo odrasli u Crnoj Gori i kojima je to bilo prvo priručno djelo u porodičnim bibliotekama. Za mene je Njegoš autor koji govori o Crnoj Gori i prbližava mi Crnu Goru od kad sam učila nešto brže da čitam, a to znači veoma davno. Uvijek je izazov bio za nastavu književnosti zbog toga što postoji ta jezička barijera, barijera u društvenim okolnostima koji proživljavaju generacije kojima sam ja predavala i razumijevanje Njegoša", istakala je ona.

U nastavku pogledajte cijeli prilog Lidije Bojović: