04-10-2021

(VIDEO) Koncert na džinovskoj violini u Veneciji

Prepoznatljive gondole u Veneciji bile su u drugom planu kada je 18. septembra Velikim kanalom prošlo jedno neobično plovilo. Bila je to, naime, jedna džinovska violina, na kojoj je gudački kvartet izvodio Vivaldijevo djelo Četiri godišnja doba.

(VIDEO) Koncert na džinovskoj violini u Veneciji | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Kreator ovog neobičnog projekta je italijanski umjetnik Livio de Marki, kome ovo nije prvi put da je napravio plovilo u obliku nekog džinovskog predmeta. Za razliku od ranije, kada je njegov izbor pao na cipelu i šešir, De Marki je u ovom slučaju odlučio da violina buda ta koja će da iznenadi ljude u Veneciji, a svoju kreaciju je nazvao Nojeva violina.



Ova plutajuća violina dužine dvanaest metara i širine četiri metra napravljena je od šest vrsta drveta. Unutar nje se nalazi motor, koji je pokreće. De Marki, koji je došao na ideju da napravi ovo neobično plovilo prošle godine za vrijeme sveopšte zabrane kretanja, izjavio je za Njujork tajms da je svoju ogromnu violinu odlučio da nazove Nojeva violina zato što je njegova ideja da ona treba da vrati nadu građanima Venecije nakon turbulentnog perioda za ovaj grad, ali i uostalom i cio svijet.

Nakon koncerta na vodi u trajanju od sat vremena, Nojevu violinu je blagoslovio lokalni sveštenik, koji je tom prilikom rekao da se nada će De Markijeva poruka mira i nade u vidu ovog plovila stići i do drugih krajeva svijeta.

Njujork tajms saznaje, da su interesovanje za njegovu kreaciju već pokazale neke kompanije i organizacije u Italiji, ali i muzeji u Kini.

Izvor: Cdm/ citymagazine