19-09-2023

(VIDEO) Marović: Mladi u Budvi nedovoljno obaviješteni o pravilnoj kontracepciji

Mlade djevojke i žene nedovoljno su obaviještene o kontracepciji, a za čuvenu tabletu za dan poslije odlučuju se i kao za vrstu brze i ekspresne kontracepcije, kazala je za Jutarnji program RTV Budva, ginekološkinja Milica Marović.

(VIDEO) Marović: Mladi u Budvi nedovoljno obaviješteni o pravilnoj kontracepciji | Radio Televizija Budva

"Postoji više vrsta kontracepcije, postoji hormonska kontracepcija u koju spada ova za dan poslije, oralna kontracepcija koja se redovno uzima, mehaniča kontracepcija gdje postoji prepreka u zatrdunjivanju, to je kontracepcija koja se plasira u samu matericu, a tu su i kondomi i kapice. Postoji naravno i prirodna kontracepcija, odnosno prekinuti snošaj", istakla je Marović.

Oralna kontracepcija smatra se najefikasnijom.

"Hormonska kontracepcija sprječava ovulaciju i nema mogućnost oplodnje jajne ćelije, sem kontracepcije, mehanička kontracepcija štiti i od seksusalno prenosivih bolesti, pa je zato ustvari i poželjna", napominje ona.

Kada govorimo o tabletama sa početka, razgovora mladi danas nijesu dovoljno obaviješteni o neželjenim dejstvima.

"Sama ta tableta za dan poslije je visoka doza hormona, nalik progesteronu, znači sintetički hormoni, koji sprječavaju ovulaciju, ukoliko se upotrijebi na vrijeme, a ona se upotrjebljava 72 sata od rizičnog sekusalnog odnosa, što više vremena prođe njena efikasnost se smanjuje, a ukoliko prije toga dođe do same oplodnje ona ne štiti od trudnoće, zato se često desi da djevojke kažu da su imale rizičan odnos, uzele su tabletu za dan poslije, ali stalno imaju neke simptome i tu se naješće i utvrdi da je došlo do trudnoće, što znači da je sam taj vremenski period jako bitan. Te tablete nijesu preporučljive za svaki dan, postije efikasniji načini zaštite, jer kada dođe do uzimanja velikih doza hormona kasnije dođe do poremećaja hormona i neželjenih krvarenja odnsono neprijatnih krvarenja, te potpunog poremećaja menstrualnog ciklusa, gdje žena više ne zna kada će biti u ovulaciji, i ne može pravilno da se zaštiti", napominje Marović.

Opširnije u videu:



D.P.