15-01-2021

VIDEO: Nova dokumenta i svjedočenja zaposlenih otkrivaju kako je uništavana kompanija “13. Jul Plantaže”

Bivša izvršna direktorka državne kompanije “13. Jul Plantaže” Verica Maraš na potpis je bez obrazloženja uzimala velike količine vinskih proizvoda iz magacina kompanije. To se može zaključiti na osnovu dokumentacije do koje je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

VIDEO: Nova dokumenta i svjedočenja zaposlenih otkrivaju kako je uništavana kompanija “13. Jul Plantaže” | Radio Televizija Budva

Foto: Upravna zgrada kompanije “13. Jul Plantaže, LUPA

Samo 3. aprila prošle godine Maraš je uzela vinske proizvode iz magacina u vrijednosti od oko 3.000 eura. Radi se, između ostalog, o 84 boce vrhunskog vina Reserve vrijednog oko 1,8 hiljada eura, 36 boca Meduna od 448 eura i 48 boca vina Vladika vrijednog 585 eura. Prema podacima Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), Maraš je te godine imala platu od 7.367 eura, među najvećim u zemlji kad su u pitanju državne firme.

Iz kompanije “13. Jul Plantaže”, na čijem je sada čelu izvršni direktor Miroslav Vuković dok je Maraš njegova savjetnica, u odgovoru na novinarsko pitanje saopštili su da “konstatacija da predstavnici menadžementa imaju mogućnost da za privatne svrhe uzimaju vinske proizvode tako da i da pored visokih plata uzimaju dnevno i na hiljade eura vrijedne proizvode firme, nije osnovana”.

– Na osnovu pozitivnih zakonskih propisa, pravnim licima data je mogućnost reprezenacije u cilju unapređenja poslovanja, te se vina kompanije “13. Jul Plantaže” mogu davati kao poklon poslovnim partnerima. Vrijednost reprezentacije u nošoj kompaniji ne prelazi zakonom definisanih jedan odsto ukupnih prihoda – zaključeno je iz kompanije.

Dodaju da ukoliko postoje dokazi i saznanja suprotna njihovima, o tome treba da se izvijeste, kako bi preduzeli aktivnosti i mjere na suzbijanju takvih pojava.

Uzimanje vinskih proizvoda od menadžmenta, bez adekvatne kontrole, nije jedini problem te nekada uspješne kompanije, koja je svoje proizvode plasirala u Crnoj Gori i inostranstvu. U posljednjim godinama “Plantaže” su pred stečajem, grcaju u dugovima, a imovina te firme je pod teretom zbog milionskih kredita.

Iako je tokom godina bilo zaposlenih koji su ukazivali na propuste u radu, menadžment se na to nije obazirao. Osnovan je i sindikat po mjeri lošeg menadžmenta, na čijem je čelu duži niz godina bila Maraš, dok je na čelu Odbora direktora bio Veselin Vukotić, poslovni partner aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića.

Maraš je sebe okružila pouzdanim ljudima poput Dušana Kankaraša, direktora Radne jednice vinogradarsko voćarske proizvodnje, ali i Veselina Đurišića, direktora Sektora prodaje i marketinga.

Čak su, prema tvrdnjama radnika, i vinogradi kao temelj “Plantaža” godinama uništavani nestručnim radom. Tokom decembra 2020. godine na vinogradima te državne firme završena je naknadna operacija zimskog lačenja koja je trebalo da se završi u vremenu vegetacije. To je propust koji nije smio da se dogodi jer je dodatno koštao kompaniju, kazao je poslovođa operativac na voćnacima i vinogradima “Plantaža” Slobodan Joličić. Istakao je i da su nadležni u kompaniji angažovali nestručne osobe da rade poslove oko rezidbe vinove loze.

Sa Joličićem se slaže i njegov kolega Rade Čampar, takođe zaposleni u kompaniji “13. Jul Plantaže”, koji je u radio na nekoliko poslova u toj državnoj firmi. Čampar, koji je stekao uslov za penziju, navodi da se u kompaniji ne vodi dovoljno računa ni o održavanju mehanizacije, koja je važna za opsluživanje vinograda.

Čampar je istakao i probleme sa neadekvatnim kadrovanjem, odnosno da se dešava da menadžent zaposlene koji su kvalifikovani za jedan posao prebaciju na drugi za koji nisu obučeni, a sve zbog nekih ličnih a ne profesionalnih odnosa, što takođe negativno utiče na kompaniju.

Radnici očekuju da loša praksa u kompaniji neće biti nastavljena sa promjenom državne vlasti i nadaju se da će doći neki novi ljudi koji će savjesno i odgovorno upravljati kompanijom, a oni su tu da je zajedno sa njima vrate na put uspjeha kojim je nakad davno koračala.

Istraživački dokumentarac "PLANTAŽE ISTINA I TAJNE":
Izvor: Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA