27-09-2023

(VIDEO) Pokrenuta peticija: Hoćemo Markov i Mašanov zakon! Peticiju podržalo blizu 4.000 građana

Cetinje se još uvijek oporavlja od nezapamćene tragedije, a tim povodom podnijeta je i peticija za Markov i Mašanov zakon, a kako ističe inicijatorka peticije Maja Ljiljanić Popović to je proizvod bola i tuge.


Foto: RTV Budva/Printscreen

"Shvatila sam da nešto moram da uradim, da kao društvo ne smijemo da sjedimo skrštenih ruku, već treba nešto da preduzmemo, kad nismo imali priliku od strane države. Kao društvo moramo da uradimo nešto, spriječimo da se 12. avgust više nikad ne ponovi", istakla je ona.

Peticija se može nazvati i "Jecaj jedne sestre".

"Tako je. Činjenica je da je Vuko BVorilović pucao ali odgovornost treba da snose i institucije jer su veliki propusti prethodili toj tragediji. Kao što znamo, Borilović je bio osuđen za nasilničko ponašanje, na koje mu nije oduzeto oružje i nije podlegao psihijatrijskom vještačenju koje je neophodno, kada dođe do nasilja, jer da se to desilo, on bi sada bio u psihijatrijskoj bolnici i do ovoga ne bi došlo. Takođe, i da mu je oduzeto oružje, vjerovatno da bi se izbjegla ova tragedija ili bi bila manjih razmjera", kazala je Ljiljanić Popović.

Kako je istakla neophodno je da se čuje glas naroda, a peticiju je podržalo oko 4.000 građana.

"Mislim da je neophodno da se čuje glas naroda jer godinu dana nakon tragedije, mislim da smo kao društvo pali na sve ispite. Dugujemo izvinjenje Marku i Mašanu što smo ćutali, dopustili da vrijeme ide, a da se pritom ni na jedno pitanje nije dobio odgovor. Njih ne možemo da vratimo ali možemo da mijenjamo zakone i da tražimo da se spriječe ovakve stvari u budućnosti. Peticiju je potpisalo oko 4.000 ljudi, 200 potpisa još uvijek nije potvrđeno, jer potpis mora da se potvrdi na email adresi. Međutim, to zahtijeva malo više vremena, jer neko ili ne umije ili mu je inbox pun mail-ova, a zahvalila bih se svakom pojedinačno, ko je izdvojio vrijeme da potpiše peticiju, jer je već dala rezultata. O ovome govorimo javno, sve više se ljudi interesuje da pomogne i da podrži. Imamo prvu reakciju od Ministarstva unutrašnjih poslova", istakla je ona.

U nastavku pogledajte cijeli prilog Radomira Tešanovića:



D.Č.