23-12-2022

(VIDEO) Popović: Raspisali smo tender za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici

Godišnje se iz Budve u državnu kasu sliije oko 500 miliona eura, dok joj se za ulaganja opredijeli samo jedan odsto od te sume. Koliko dražava Crna Gora iz budžeta, na godišnjem nivou, izdvaja sredstva za opštinu Budva i na koje projekte će taj novac biti utrošen pitali smo Joka Popovića, skretara Sekretarijata za investicije.


Foto: Dušan Radević

U 2023. godini na teritoriji opštine Budva planirana je realizacija nekoliko važnih projekata koji će biti finansirani iz državnog budžeta.

“Sa tom prakosm se počelo u prošlogodišnjem budžetu, na amandmane tada poslanika, sada predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, odnosno tri amandmana adaptacija otvorenog bazena Pizana, projektovanje i izgradnja vrtića u naselju Dubovica i zamjena dotrajale opreme na postrojenju za tretman otpadnih voda u Bečićima. Sami znate da je došlo do pada sistema centralnih javnih nabavki i nisu bili u mogućnosti da raspišu tu tenderskui proceduru za sva tri projekta u ovoj godini. Nadam se da su sada uspjeli da raspišu javni poziv za bazen Pizana. Pošto je određen dio sredstava za zamjenu dijela opreme na postrojenju u Bečićima, amandmanom je bilo predviđeno 1,5 miliona eura, potrebna sredstava su bila u iznosu od 2,5 miliona eura, ta sredstva su se prebacila u budžetu za sledeću godinu, tako da ćemo uskoro raspisati javni poziv za zamjenu te opreme”, kazao je Popović.

Najavio je i izgradnju novog vrtića, projaktovanje zaobilaznice i ulaganja u sanaciju saobraćajnica.

“Predviđena su sredstva za projektovanje i izgradnju vrtića u Dubovici, pošto isto podliježe zakonu o članom 54 javnom konkursu. Predviđena su sredstva za projektovanje obilaznice Markovići- Lastva Grbaljska preko sela Podostroga i Dubovice. To je jedna saobraćajnica koja bi umnogome rasteretila saobraćaj na teritoriji opštine Budva. Predložili smo i amandmane na budžet za 2023. godinu, tu su nam prioriteti sanacija dva bulevara, budvanski i bečićki koji su u katastrofalnom stanju, pristupna saobraćajnica prema plaži Jaz, sanacjia još jednog dijela saobraćajnica, te sanacija javne rasvjete”, najvio je Popovć.

On je istakao da su u planu brojna ulaganja u Buljarici.

“Iz državnih sredstava planirano je projektovanje postrojenja za tretman otpadnih voda u Buljarici. Znate da Buljarica baš ima slabu infrastrukturu, u prethodnom periodu je odrađena ozbiljana projektna dokumentacija, jedno pet novih saobraćajnica u Buljarici. Raspisali smo tender za izgradnju nove saobraćajnice sa kopletnom infrastrukturom. Moramo da gledamo da razvijamo taj dio naše opštine. Preko Morskog dobra nadam se da će biti raspisan poziv za izradu projekta za šetalište, treba iskoristiti dok se Buljarica ne izgradi da se napravi jedno reprezentativno šetalište. Ovim ulaganjima rješava se kanalizacija, koja sada tim kanalima ide ka samoj obali. Ko god prolazi kroz Buljaricu u kasnim večernjim satima zna da je to bukvalno otvorena septička jama”, ističe Popović.

Kada se sva ta planirana ulaganja pretvore u brojke uočava se ogromna razlika između sredstava koja se u državnu kasu sliju iz Budve u odnosu na sumu koja joj se opredijeli.

“Pa to je otprilike nekih jedan posto od onoga što Budva unese u državni budžet, preko 500 miliona eura, a sredstva koja se vrate su izuzetno mala i to je nekih dva tri miliona eura i mi sa tim nismo zadovoljni. Ali računajući protekli period gdje je Budva dobijala nula eura, opet pomjerilo se nešto sa sa mrtve tačke. Nismo mi protiv ulaganja u sjever države, ali zaista onamo odakle se pare uzimaju tu se pare trebaju i vraćati”, zaključio je Popović.


Video: Portal RTV Budva

J.M.