05-12-2023

(VIDEO) Popović: Sekretarijat za investicije stavio akcenat na rješavanje problema sa atmosferskim vodama

Sekretarijat za investicije Opštine Budva je na 40% realizacije kapitalnog budžeta iz objektivnih razloga, a to je prije svega neprijavljivanje izvođača radova na javne pozive koji su iz istog razloga objavljivani više puta, kazao je za Jutrom iz Budve sekretar Joko Popović, koji je naglasio da je trenutni prioritet rješavanje problema sa atmosferskim vodama.


Foto: portal RTV Budva/printscreen

"Imamo cijeli mjesec decembar za realizaciju nekih započetih projekata, tako da se nadam da ćemo već do kraja godine preći nekih 50-60% planiranih investicija za ovu godinu. Sredstva koja nismo utrošili u ovoj godini prenijećemo na projekte u narednoj. U Sekretarijatu za investicije planirano je da ta sredstva u 2024. godini svakako ostanu na kapitalnom budžetu", kazao je Popović.

On je ukazao i na veliki rast cijena u građevinskom sektoru, što otežava realizaciju određenih projekata.

"Što od skoka cijena građevinskog materijala, radne snage, nedostatka same radne snage... Tako da je Sekretarijat za investicije neke postupke ponavljao tri, četiri puta da bi napokon dobio izvođača radova", naveo je Popović.

Sekretarijat za investicije stavio je akcenat na rješavanje problema odvodnje atmosferskih voda. Kako je istakao, u jesenjem periodu zbog velikog broja kišnih dana nerijetko se dogodi da uži centar grada, ali i djelovi periferije budu poplavljeni. Prema njegovim riječima, sekretarijat kojim rukovodi preduzeće određene korake.

"Sekretarijat je na javnim pozivima predložio projekte kojima bismo trebali da riješimo problem atmosferskih voda i plavljenja užeg centra grada. Dobili smo izvođača za rekonstrukciju saobraćajnice 22. novembra u samom centru grada. Radiće se proširenje dvije kolovozne trake i izgradnja novog atmosferskog kanala u iznosu od tri miliona eura. Plan je da se radi i atmosferska kanalizacija na donjem bulevaru i odvodnja u kanal Vile Manojlović. Imamo i Lovćensku ulicu, atmosferska kanalizaciju sa same Komoševine. Te atmosferske vode dolaze isto u sami centar grada, tako da ćemo ih prekinuti u tom dijelu Komoševine i kanalom provesti kroz Lovćensku ulicu na kanal kod "Perle" ", kazao je Popović.

Odabrani su i izvođači radova za rekonstrukciju atmosferske mreže u naselju Podkošljun, u dijelu ispod restorana "Kužina".

"Sva voda od HDL-a i saobraćajnice iza samog marketa silazi niz obilaznicu i niz Feronovu ulicu dolazi do same Babilonije. To su neki od projekata gdje smo dobili izvođače radova i očekujem u narednom periodu potpisivanje ugovora i uvođenje istih u posao", dodao je sekretar za investicije.

Za određene važne projekte završena je projektno-tehnička dokumentacija i očekuje se da izvođači budu uvedeni u posao, nakon čega, kako objašnjava Popović, brzo dolazi i do završetka radova.

Prema njegovom mišljenju, u prethodnom periodu nadležni organi na području Budve nisu vodili računa da li ljudi rade sa potrebnom dokumentacijom i po planskoj dokumentaciji.

"Imamo veliki broj nelegalnih objekata i zauzetih javnih površina", naglasio je Popović.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja:





M.S.