18-09-2023

(VIDEO) Prava je atrakcija: Jedina biblioteka na svijetu u kojoj čitaoci mogu da prespavaju

Poznata Gledstonova biblioteka u velškom selu Harden predstavlja veliku atrakciju, po mnogo čemu je posebno mjesto, jer je jedina biblioteka u Velikoj Britaniji u kojoj čitaoci mogu i da prespavaju, prenosi Tanjug.Biblioteka nosi ime čuvenog političara i četvorostrukog premijera Velike Britanije, Vilijama Juarta Gledstona (1809-1898), koji je posjedovao ovo zdanje i zavještao ga svom zavičaju.

Osnovu biblioteke u Hardenu čini njegova lična kolekcija od 32.000 knjiga, međutim taj broj se vremenom uvećavao, tako da sada ima više od 150.000 naslova. Biblioteka u Velsu je otvorena za javnost 1894, a prvi gosti su prenoćili u njoj 1906. godine.

U njoj se nalazi 26 soba, čitaonica, udobni saloni za opuštanje gdje se mogu voditi razgovori i piti čaj.

Biblioteka sadrži i restoran u kojem je tokom cijelog dana u ponudi svježa hrana, a održavano prostrano imanje idealno je za uživanje u dugim šetnjama, kako su zapisali inostrani mediji. Među posjetiocima su ljubitelji knjiga različitih profila, od studenata, naučnika, istraživača, pisaca, do radoznalih turista.

U Gledstonovoj biblioteci se organizuju različite manifestacije za posjetioce – posjete pisaca, radionice kreativnog pisanja. Već 10 godina tradicionalno početkom septembra održava se “Gledfest”, festival na kojem se organizuju javna čitanja, predavanja, nastupi poznatih književnika i drugih ličnosti iz svijeta kulture. Ove godine taj skup u selu Harden je održan u dva dana 8. i 9. septembra.

Gledstonova kćerka Meri Dru rekla je da je njen otac želio da “ponudi knjige koje nisu imale čitaoce onim čitaocima koji nisu imali knjige”.(CDM)