04-09-2020

Visokoškolci ogorčeni: Priznavanje diploma čekaju mjesecima

Visokoškolci koji su završili studije van granica Crne Gore od juna čekaju nostrifikaciju diploma u Ministarstvu prosvjete i nije im objašnjeno zbog čega im nijesu ovjerene isprave, piše Dan.Oni tvrde da odlaganje nostrifikacije može dovesti do toga da ne započnu na vrijeme odrađivanje pripravničkog i posao, što im otežava situaciju.

Jedan od svršenih studenata, koji je završio medicinu, navodi da je predao urednu dokumentaciju, ali da mu još nije stigla potvrda sa fakulteta.

“Znam makar deset kolega koji su u istoj situaciji i čekaju nostrifikaciju diplome. Najteže nam pada što ne znamo razlog zbog kojeg i dalje čakamo na izdavanje diplome, sa kojom možemo da radimo u Crnoj Gori. Pominje se kao razlog i epidemija virusa i to što pojedine ustanove nijesu radile, ali ja sam branio diplomski krajem juna u Kosovskoj Mitrovici i fakultet je funkcionisao bez problema. Nadamo se da će Ministarstvo prosvjete preduzeti nešto da ubrza nostrifikaciju diploma, kako bismo na vrijeme započeli pripravnički i počeli da radimo”, kaže mladić iz Podgorice.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je Danu da je moguće odlaganje nostrifikovanja diploma iz inostranstva zbog godišnjih odmora ili zbog epidemije virusa korona.

“Nema bilo kakvog zastoja. Moguće da je dinamika u prethodnom periodu bila nešto sporija zbog godišnjih odmora i činjenice da zbog epidemije virusa korona visokoškolske ustanove sa kojih diplome dolaze nijesu radile”, kažu iz Ministarstva prosvjete.

Krajem prošle godine Ministarstvo prosvjete je utvrdilo predlog Zakona za priznavanje inostranih obrazovnih isprava kako bi se spriječio uvoz sumnjivih diploma i unaprijedila kontrola ustanova sa kojih dolaze visokoškolci.

Ministarstvo prosvjete je propisalo izmjene ako se u postupku priznavanja isprave, odnosno izjednačavanja kvalifikacije, utvrdi suštinska razlika u obrazovnom, odnosno studijskom programu, vrednovanjem (primjenom) kriterijuma u skladu s ovim zakonom, vrši se djelimično priznavanje isprave, odnosno djelimično priznavanje kvalifikacije.