26-01-2023

Vlahović: Ministar Joković pod hitno da pokrene inicijativu kako bi se krupna stoka sklonila sa javnih površina u Budvi

Prethodnih dana ponovo je, po ko zna koji put, aktuelizovana tema vezana za problem krupne stoke, koja bez nadzora vlasnika nesmetano šeta gradskim i prigradskim naseljima. Pomenuta stoka osim što, ovoga puta na teritoriji opštine Budva, ugrožava bezbijednost učesnika u saobraćaju, pričinjava ogromnu štetu mještanima budvanskih sela, saopštio je direktor NVO "Prijatelji životinja Podgorica" Dragoje Vlahović.


Dragoje Vlahović, Foto: NVO "Prijatelji životinja Podgorica"

Vlahović napominje da ovaj problem traje već nekoliko godina unazad, te da, kako ističe, nadležne institucije nisu učinile gotovo ništa da isti bude riješen.

"Na adresu nevladine organizacije "Prijatelji životinja Podgorica", čiji sam direktor, prošle godine stigao je dopis potpisan od strane velikog broja mještana paštrovačkih sela, gdje oni navode da vlasnička stoka pričinjava veliku štetu na njihovim imanjima, kao i na mjesnim grobljima i crkvenim portama. Takođe, oni strahuju za bezbijednost svoje djece, s obzirom da se svakodnevno na putu od kuće do škole susreću sa pomenutim životinjama. Ovaj dopis je takođe proslijeđen na adrese svih relevantnih državnih i opštinskih institucija, ali je njihova reakcija ozostala", kazao je Vlahović.

On je pozovao resornog ministra Vladimira Jokovića i njegove saradnike da pod hitno pokrenu inicijativu, kako bi ovaj problem u što kraćem periodu bio riješen, a neodgovorni vlasnici adekvatno kažnjeni, u skladu sa zakonskim odredbama.

Takođe, apelovao je i da se u Crnoj Gori što prije izgradi centralno sklonište za krupnu stoku, gdje bi se mogle privremeno smjestiti životinje koje su napuštene ili kao u ovom slučaju zapuštene od strane vlasnika.

"Kao neko ko se godinama unazad bavi zaštitom životinja, već sam ranije davao predloge kako da se ovaj problem riješi. Naime, rešenje je u tome da se napuštena stoka, kao i ona o kojoj vlasnici ne vode računa, a takvih slučajeva je jako puno, privremeno smjesti u centralno sklonište, te da se nakon toga kao neka vrsta subvencije dodijeli poljoprivrednicima koji za to ispunjavaju uslove. Dakle, rešenje je jednostavno, samo ga treba uvesti u zakonske okvire, a siguran sam da bi isto dalo rezultate već tokom prve godine primjenjivanja. Na samom kraju želim još jednom da poručim resornom ministru, ali i svim drugiim nadležnim organima da se ovaj problem, ne samo u Budvi, već i u ostalim gradovima, mora riješiti prije početka ljetnje turističke sezone, jer slučajevi koje smo imali tokom prethodnih godina, a o kojima je javnost upoznata, stvarali su izuzetno lošu sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji", zaključio je Vlahović.