06-05-2022

Vojinović: Povećanje zarada prosvjetnim radnicima nedovoljno

Povećenja zarada prosvjetnim radinicima koje je pripalo projektom "Evropa sad" nije dovoljno, ocijenio je ministar prosvjete Miomir Vojinović navodeći da će se sljedeće sedmice sastati sa predstavnicima resornog sindikata.

Vojinović: Povećanje zarada prosvjetnim radnicima nedovoljno | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Vojinović je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti rekao da problem materijalnog statusa prosvjetnih radnika "nije od juče".

"Sa druge strane imate izuzetno neopremljen kadar, izuzetno neopremljene škole", istakao je Vojinović.

On je kazao da je projektom "Evropa sad" povećanje koje je pripalo prosvjetnim radnicima nedovoljno.

"Već sam dogovorio, tokom sljedeće nedjelje imam sastanak sa predstavnicima sindikata", rekao je Vojinović.

On je naveo da nije lijepo što su bivši direktori škola bili prinuđeni da putem tužbe ostvaruju neka svoja prava.

Vojinović je rekao da 90 odsto smijenjenih rade u prosvjetnim ustanovama i da smatra da ne postoji problem da se vrate na mjesta koja su prije pokrivali.

On je poručio da politička ni bilo koja druga pripadnost neće biti ulazna karta za dobijanje rukovodećeg mjesta.

Vojinović je kazao da je reforma obrazovanja dugogodišnji proces.

"Nažalost, izuzetno je potrebna i goruća reforma obrazovanja. Smatram da se ništa ne može uraditi preko noći", kazao je Vojinović.

Što se tiče problema gradnje Osnovne škole (OŠ) "Vladimir Nazor" u Podgorici, Vojinović je kazao da se izvinjava roditeljima, djeci i prosvjetnim radnicima i da je protest ispravan.

Vojinović je rekao da je u četvrtak imao sastanak sa direktoricom OŠ i rekao da je obezbijeđeno pet miliona eura za izgradnju tog objekta.

On je naveo da su u razgovoru sa direktoricom vidjeli način i mogućnosti prevazilaženja krize.

“U ovom trenutku ne želim da kažem nešto što se ne može ili neće desiti, da kažem da će sjutra ili za deset dana početi sa izgradnjom. Pružiću maksimum kako bi se u što skorije vrijeme riješio ovaj izuzetno veliki problem", kazao je Vojinović, prenosi portal Vijesti.

On je rekao je da ta škola ne može biti spremna za narednu školsku godinu.

Vojinović snatra da je prethodna Vlada u rijetko kom sektoru uradila nešto što se od nje očekuje.

"Dolaze bolji dan, 43. evropska, reformska, pomiriteljska Vlada ostaviće neki trag, rezultate u prije svega ekonomskom smislu. Vjerujem da ćemo i u prosvjeti i obrazovanju ostaviti nešto po čemu ćemo se moći pohvaliti budućim generacijama", kazao je Vojinović.

Što se tiče problema vršnjačkog nasilja, Vojinović je kazao da taj problem ne može rješavati samo Ministarstvo prosvjete.

"Siguran sam da ćemo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih psolova, lokalnom upravom, zajedničkim koracima i rješenjima možemo doći do nečega da se isprave neke greške i da u budućnosti bude što manje toga", poručio je Vojinović.