25-07-2018

Vuko Mitrovic među 40 najboljih kuvara svijeta

Na Svjetskom kongresu šefova kuhinja u Kuala Lumpuru prošle sedmice, nagrada i imenovanje za počasnog, doživotnog člana WAKSa, uručena je poznatom budvanskom kuvaru, Vuksanu Vuku Mitroviću, predsjedniku Asocijacije Šefova kuhinja Crne Gore.

Vuko Mitrovic među 40 najboljih kuvara svijeta | Radio Televizija Budva

Priznanje najvišeg ranga sastoji se od mača, lente i značke i dodijeljena je na Kongresu, kome je prisustvovalo preko 1000 delegata iz 124 države, koji su u Maleziji imali i predstavnike za tri kategorije takmičenja.

"Ulazak medju 40 najboljih kuvara svijeta je san svakog kuvara a ono što mene posebno raduje jeste, da je ovim priznanjem Crna Gora ušla na velika vrata svijeta gastronomije", istakao je Vuko Mitrović.



Ovaj dogadjaj je, prije svega bitan za nacionalno Udruženje šefova kuvara ali i za državu, jer je Crna Gora prva u regionu koja je dobila ovo priznanje WAKSa, čime je upisana u istoriju Svjetske asocijacije kuvara.

Vuksan Vuko Mitrović, školovao se u Dubrovniku, dvadeset godina je bio šef kuhinje na Svetom Stefanu, nakon čega se posvetio edukaciji mladih kuvara. Na čelu je Udruženja šefova kuvara Crne Gore, dugogodišnji sudija medjunarodnih strukovnih takmičenja, Vitez kulinarstva za Jugoistočnu Evropu i Počasni član Udruženja kuvara Saudijske Arabije kao i dobitnik više od stotinu priznanja i nagrada od kojih izdvajamo: Zlatne lente od kolega iz Srbije i Hrvatske, ambasadorsko mjesto SKMERa i nagradu od Evropske trening fondacije ETF.

WAKS je Svjetska asocijacija šefova kuhinja i predstavlja mrežu više od 100 udruženja kuvara na svim nivoima širom svijeta. Osnovana je u Sorboni u Parizu 1928 godine. Prvi počasni predsjednik je bio Avgust Escoffier.