20-01-2023

Vuković: Ako sve bude po predviđenoj dinamici, SMŠ “Danilo Kiš” za par godina biće ponajbolja u Crnoj Gori

U Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” tokom prošle godine postignuti su veliki rezultati u više sfera. Đaci su bilježili odlične nastupe na školskim takmičenjima, a mnogo toga urađeno je kada su u pitanju i infrastrukturni radovi, te su enterijer i eksterijer obogaćeni brojnim novim i obnovljenim sadržajima. Na sve što je u operativnom smislu urađeno tokom 2022. za Jutrom iz Budve govorio je direktor ove škole, Krsto Vuković.


Vuković, Printscreen: Youtube/RTV Budva

“Mi smo u nekih deset mjeseci u operativnom smislu uradili ono što nam je bilo dostupno. Iskoristili smo sve mogućnosti, što se tiče intervencija Ministarstva prosvjete, lokalne uprave, naših internih mogućnosti. Smatram da smo taj dio zaokružili u ovoj prethodnoj godini na najbolji mogući način i nastavljamo u istom ritmu”, poručio je Vuković.

Učenici bili uspješni na brojnim takmičenjima

On je podsjetio da su tokom prethodne 2022. godine budvanski srednjoškolci uzeli učešće na velikom broju takmičenja, gdje su ostvarili odlične rezultate.

“Na Državnom takmičenju u znanju ponovljen je rezultat iz pretprošle godine i osvojeno prvo mjesto iz geografije. Na Olimpijadi znanja imali smo prvo i drugo mjesto iz biologije, na Državnom takmičenju u recitovanju u Beranama prvo mjesto, a onda nakon toga na sličnom takmičenju, možda čak po konkurenciji i jačem, u Nikšiću opet prvo mjesto. Osvojili smo takođe prvo mjesto na Državnom takmičenju u gastronomiji u Konjicu prvo mjesto, kao i prvo i treće mjesto na Državnom takmičenju iz oblasti turizma koje je održano po prvi put u našoj školi. Imali smo i prvo mjesto u restoraterstvu, u debati prvo i treće mjesto na Međunarodnom takmičenju, ekipno i u pojedinačnoj konkurenciji, u “Mislionici” treće mjesto pojedinačno”, sumirao je direktor SMŠ “Danilo Kiš”.

Naglasio je da su u školi ponosni i na drugu dimenziju rada – brojne radionice, predavanja, ogledne časove, razne interne, vannastavne aktivnosti u kojima su đaci imali priliku da se iskažu, da napreduju i da se samoorganizuju.

“Tu je posebnu ulogu imao i Đački parlament sa brojnim aktivnostima. Evo, nedavno su imali i Dan mobilnosti gdje su preko radnih aktivnosti obezbijedili i neka novčana sredstva za svoj dalji rad. Sveukupno gledano, možemo reći da smo prethodnu kalendarsku godinu zaokružili kako smo planirali, a može da i više od toga”, rekao je Vuković.

Kada su infrastrukturni i radovi na opremanju škole u smislu novih sadržaja, Vuković je kazao da su završeni neki projekti koji su ranije kandidovani prema nadležnim institucijama, pri čemu je posebno izdvojio sistem grijanja i nove kabinete u školi.

“Prije svega, morali smo rekonstruisati kompletan sistem grijanja u vrijednosti od 128 hiljada eura. Taj posao je završen u rekordnom roku i škola, što se tiče grijanja, nadam se u dužem vremenskom periodu, neće imati nikakvih problema. A i što se tiče lož ulja, pratili smo tu situaciju, bilo je problema u Crnoj Gori, ali mi niti jednog trenutka nismo imali problem sa tim i nećemo imati i dalje. Imali smo neke naše rezerve, tako da smo taj dio u problemskom smislu otklonili na najbolji mogući način. Uspjeli smo da neke postojeće prostorije u školi adaptiramo za neke naše posebne aktivnosti, kako bi omogućili đacima da tamo obavljaju sve ono što je dopunski dio rada u odnosu na redovnu nastavu. Otvorili smo nov, moderan i potpuno opremljen kabinet za vannastavne aktivnosti, čitaonicu preko puta biblioteke, kabinet za međunarodne projekte, takođe moderno opremljen. Ovih dana imamo priliku da se koristi potpuno nov kabinet za hemiju. Za godinu dana otvorena su četiri nova kabineta, uz uvođenje interneta. Upravo smo završili i taj posao i u svakoj učionici će biti internet, u holu će biti slobodna, wi-fi konekcija. To je još jedan od razloga koji će pomoći da se đaci što duže i češće zadržavaju u školskim prostorijama. To nam je od početka bio cilj i zbog toga smo vodili računa i o oplemenjivanju enterijera, da im je prijatno da tamo borave što duže i mislim da smo u tome uspjeli. Uspjeli smo, takođe, uz poštovanje elementarnih propisa, saglasnost đaka i profesora, da se u dvorištu škole ne konzumira duvan, tako da više nema ni te situacije”, kazao je on.

Uprava škole je takođe inicirala aktivnosti koje su imale za cilj unapređenje nastavnog procesa.

“Ono smo mogli u kratkom roku, mi smo uradili, i to ne samo što se tiče tehničko-tehnoloških uslova i nabavljanja određenih računara. Kupili smo i četiri projektora i to je sve raspoređeno po aktivima. Zamijenili smo brojne školske table u učionicama, 120 klupa, 250 stolica i tako dalje. Dakle, nije nam samo tehnički dio bio prioritet, već i ono što je suština našeg rada a to je kvalitet nastave i nastava je, to odgovorno tvrdim, stručno zastupljena iz svih predmeta. Mi smo velika škola, imamo 750 učenika i skoro 80 zaposlenih, i sve probleme rješavamo u hodu. Naravno da smo otvoreni za sve sugestije i za svako pitanje, kritiku i trudićemo se da kroz analitički pristup unaprijedimo stanje, ne da kritikujemo radi kritike, već je svaka analiza i kritika dobrodošla ukoliko će se unaprijediti ono čime se bavimo”, poručio je Vuković.

U planu rekonstrukcija školskog amfiteatra i izgradnja sale za fizičko

Projekat koji je već neko vrijeme u planu je i rekonstrukcija školskog amfiteatra, koja bi se radila u saradnji sa Opštinom Budva.

“Ja već neko poduže vrijeme očekujem sastanak u Opštini. Zapravo, moram reći da u ovih desetak mjeseci nije bilo jednog jedinog dana u Opštini, iako sam pokušavao u više navrata, još me niko nije zvanično pozvao da razgovaramo o bilo kojem, a ima podosta otvorenih pitanja. Jedno od tih pitanja je i amfietatar. Doduše, dobijali smo dopise gdje se tražilo da iskažemo da li smo saglasni ili nismo, a pritom naša načelna saglasnost ništa ne znači ukoliko Ministarstvo prosvjete nije uključeno. Jer, za svaku intervenciju u školi mi moramo imati saglasnost Ministarstva i zbog toga bi bilo nužno da se što prije sjedne za sto i da se utvrde uslovi i međusobne eventualne ugovorne obaveze i da se taj posao koji je očigledno planiran i koji je budžetski rezervisan što se tiče sredstava lokalne uprave, privede kraju u administrativnom i svakom drugom pogledu. To je, prema mojim saznanjima, to vam sada govorim ovako površno jer nemam nijedan dokument u rukama, negdje oko 300 hiljada, a neko pominje i 350-360 hiljada eura. Nadam se da će se brzo utvrditi o čemu se radi i da ćemo na pravi način ići ka realizaciju tog projekta koji je od velikog interesa za našu školu i za cijeli grad. Ranije sam govorio o tome, ima dosta prostora za saradnju sa Grad teatrom i ta sala bi bila multifunkcionalna, bila bi upotrebljiva za brojne manifestacije u Budvi. Znamo da, koliko god da ima prostora u hotelima i nekim drugim mjestima, da je škola epicenter kulture u određenom smislu i manifestacija i u ovom amfietatru je u ovih već 45 godina bilo mnogo aktivnosti, mnogo događaja, okruglih stolova, tribina, takmičenja, manifestacija visokog nivoa, ne samo u vezi poznate priče u vezi proslave Dana škole, nego i drugih profilacija”, naveo je Vuković.

Jedan od ciljeva je i pronalaženje pravog modaliteta za izgradnju sale za fizičko vaspitanje, sadržaja koji budvanskoj srednjoj školi nedostaje već decenijama, maltene od vremena kada je škola počela sa radom.

“Moji prethodnici planirali su da u amfiteatru bude sala za fizičko, ali ispostavilo se da je to nemoguće. Doduše, bio je tender i ponuđač koji je na kraju odustao. Sada smo usmjereni ka ovom cilju, a otvaraju se i druge mogućnosti da u dvorištu škole, zapravo u jednom dijelu koji se računa da je vlasništvo Opštine, a liči da je dvorište škole pošto mi dvorišta nemamo, da bi moglo da se interveniše u tom smislu i da se i taj problem koji prati školu od prvih dana rješi. Nadam se da ćemo i taj dio završiti i da ćemo i druge projekte dovesti kraju”, očekuje direktor budvanske srednje škole.

Aktuelni projekti u saradnji sa RCF i EIB

U planu su, takođe, i novi radovi unutar škole, a kako Vuković ističe, jedan projekat Regionalnog Challenge Fonda (RCF) omogućiće da se unaprijede uslovi za rad kada su stručni smjerovi u pitanju, ali i gimnazija.

“Juče smo dobili jedan dokument za potpisivanje, mi ga čekamo evo godinu dana. Tu je nešto bilo sporno i nije bilo do nas, mi smo čak uložili nekoliko hiljada eura. Pričao sam o tome ranije, to je RCF projekat u vrijednosti od skoro pola miliona eura. Rezervisali smo cijeli blok iznad glavnog ulaza i nekih pet-šest kabineta i školski restoran za potpunu rekonstrukciju i za prilagođavanje smjerovima turistički tehničar, gastronom, kuvar, ekonomski tehničar… Dakle, to će biti jedan izuzetno moderno opremljen i funkcionalan prostor i sa tim ćemo imati na značajno višem nivou realizaciju našeg rada što se tiče ne samo tih smjerova. Taj prostor biće upotrebljiv i za gimnaziju u određenom smislu. To već kreće, dakle stigao je ugovor. Pretpostavljam da su do sada isptivali koliko smo mi kadri da realizujemo taj projekat bez obzira na načelni pristanak i verbalnu dodjelu, kada je prije godinu dana to bilo samo ovako oficijalno i kada su naši predstavnici bili u Podgorici i preuzeli jedan papir. Taj papir nije bio ugovor već samo iskazana namjera da imamo šansu da to realizujemo. Evo sada smo došli i do toga, više se ne govori o šansi već je ona administrativno pokrivena i nadam se da će tender i sve ostalo što je potrebno biti realizovano do ljetnjeg raspusta, a da ćemo onda tokom ljeta opet u školi imati svojevrsno gradilište kao i prethodnog ljeta”, saopštio je Vuković.

Kako je naveo, aktuelan je i projekat Evropske investicione banke (EIB), vrijedan takođe oko pola miliona eura, a na koji se čeka nekoliko godina.

“Nije u pitanju samo naša, već petnaestak institucija. Taj dio podrazumijeva rekonstrukciju kompletnog donjeg dijela škole, hola, učionica, zbornice, možda i jednog dijela amfietatra. Vidjećemo kako će to iću u odnosu na projekat koji podrazumijeva intervenciju lokalne uprave. Sveukupno gledano, ako sve bude po dinimici koja je predviđena i planirana, za par godina će SMŠ “Danilo Kiš” biti ponajbolja u Crnoj Gori, to mogu da potpišem”, poručio je Vuković.



M.S.