27-01-2021

WhatsApp izgubio milione korisnika zbog novih uslova korišćenja

Loše objašnjeni novi uslovi korišćenja usluga uzrokovali su da milioni korisnika aplikacije WhatsApp odustanu od korišćenja tog servisa i pređe na slične, poput "Signala" i "Telegrama".

WhatsApp izgubio milione korisnika zbog novih uslova korišćenja | Radio Televizija Budva

Foto: Anton / Pexels

Napuštanje platforme bilo je toliko veliko da je WhatsApp bio primoran da primjenu novih uslova, koji su bili predviđeni za 8. februar, pomjeri za 15. maj, kako bi se korisnicima objasnile promjene koje se uvode, piše BBC, prenosi RTS.

Tokom januara, Signal je stekao sedam i po miliona novih korisnika, a Telegram čak 25. WhatsApp je od osme po popularnosti aplikacije u Velikoj Britaniji pao na 23. mjesto, prenosi Gardijan.

S druge strane, Signal 6. januara nije bio ni među 1.000 najpopularnijih aplikacija u Velikoj Britaniji, ali je već do 9. januara bio najpreuzimanija platforma u zemlji.

Direktorka javnih politika WhatsApp-a za Evropu, Bliski istok i Afriku, Nijam Svini, rekla je da vjeruje da je egzodus povezan sa ažuriranjem uslova usluge kompanije.

Kako je navela, ažuriranje treba da omogući novi skup funkcija u vezi sa poslovnim porukama i „razjasni i obezbijedi veću transparentnost“ oko postojećih politika kompanije.

„Nema promjena u našem dijeljenju podataka sa Fejsbukom bilo gdje u svijetu“, naglasila je Svinijeva.

Na društvenim mrežama raširio se stav da nova politika privatnosti WhatsApp-a daje toj platformi pravo da čita poruke korisnika i informacije predaje svojoj matičnoj kompaniji „Fejsbuk“.

„Želimo da budemo jasni da ažuriranje smjernica ni na koji način ne utiče na privatnost vaših poruka s prijateljima ili porodicom“, saopštio jeW hatsApp na svom sajtu.

Ironično, naglašava Gardijan, na neki način WhatsApp je više usredsređen na privatnost od svog konkurenta Telegrama.

Primenjuje end-to-end šifrovanje koje sprječava pružaoca usluga da pristupiti korisničkim porukama. To se podrazumijeva za svako ćaskanje, osim na ono između korisnika i velikih preduzeća.

Telegram, međutim, uključuje tu vrstu šifrovanja za „tajne razgovore“, opciju koju korisnici moraju aktivno odabrati za svaki pojedinačni kontakt. Takva ćaskanja „namijenjena su ljudima koji žele veću tajnost od prosječnog momka“, objašnjava se u često postavljenim pitanjima na portalu Telegrama.