06-05-2023

Za ovu balkansku zemlju kažu da je jeftinija verzija Maldiva

Ima obilje jezera i vodopada kojima prevladavaju različite nijanse plave boje


Ljetovalište Ksamil u Albaniji, Foto: Unsplash

Albanske plaže opisane su kao idealna alternativa Maldivima, ujedno i daleko jeftinija u odnosu na druge evropske turističke destinacije za ljetnji odmor.

Stručnjaci platforme za rezervaciju putovanja Loveholidays otkrili su top-destinacije za turiste koji žele uštedjeti novac, a tim preporučuje jeftini odmor u Albaniji, za koju navode da ima "obalu koja oduzima dah" i predstavlja "alternativu Maldivima", piše „Express“.

Portparol Loveholidaysa rekao je da se Albanija često zanemaruje kao destinacija u jugoistočnoj Evropi, ali da ima "netaknute plaže, prelijepu obalu i izvore vode koji daju dovoljno razloga za posjetu".

- Albanija ima obilje jezera i vodopada kojima prevladavaju različite nijanse plave boje, a neki je čak nazivaju pristupačnom alternativom Maldivima - rekao je portparol.

Ksamil se izdvaja kao destinacija s najljepšim plažama u Albaniji, a do njega se lako može doći iz obližnjeg ljetovališta Saranda. Turisti u svojim recenzijama za ovu destinaciju ističu da je "plaža puna života i muzike, a voda nevjerovatno bistra".

U blizini se nalaze i ruševine Nacionalnog parka Butrint koje su dio svjetske baštine UNESCO-a, a nekada je tu bio jedan od najboljih gradova u ekspanzivnom Rimskom carstvu. Prilikom posjeta lokalitetu, turisti mogu naučiti o rimskoj istoriji Albanije i dobiti uvid u prošlost zemlje.


(Dnevni avaz)