21-10-2021

Zaključen GKU za turizam i ugostiteljstvo

Unija poslodavaca i Sindikat turizma i ugostiteljstva zaključili su danas Granski kolektivni ugovor za turizam i ugostiteljstvo, kojim se, između ostalog, utvrđuju elementi osnovne zarade i uređuje obim prava i obaveze iz rada.

Zaključen GKU za turizam i ugostiteljstvo | Radio Televizija Budva

Foto: UPCG

Granskim kolektivnim ugovorom, koji su danas potpisali predsjednici UPCG i Sindikata turizma i ugostiteljstva, Predrag Mitrović i Radomir Milić, utvrđuju se elementi osnovne zarade, njihove naknade, drugih primanja i uređuje obim prava i obaveza iz rada.

Iz UPCG je saopšteno da su potpisnici ocijenili da GKU, čije se odredbe odnose na zaposlene i poslodavce u turizmu i ugostiteljstvu, predstavlja dobar osnov za dalju razradu i nadogradnju kroz pojedinačne kolektivne ugovore kod poslodavaca i ugovore o radu zaposlenih.

GKU je zaključen na neodređeno vrijeme i stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu, a neke od najbitnijih novina odnose se na uređenje instituta prekovremeni rad i preraspodjela radnog vremena, te preciznije normiranje prava zaposlenog na naknadu troškova prevoza na posao i s posla.

“Nomenklatura poslova je unaprijeđena u smislu proširenja obuhvata radnih mjesta u toj grani djelatnosti za utvrđivanje osnovne zarade i njenih koeficijenata koji služe za obračun. Pored toga, svaka od ugovornih strana i u toku primjene GKU zadržava pravo da predloži dodatne izmjene i dopune, što će se zasigurno desiti ukoliko dođe do potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora, radi dodatne sinhronizacije propisa”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je objašnjeno da su učesnici u postupku usaglašavanja GKU naročito potencirali da usaglašena rješenja dodatno potvrđuju dobre relacije između poslodavaca i zaposlenih, kao i da u okolnostima izazvanim koronakrizom nije bilo cjelishodno insistirati na pojedinim rješenjima koja bi, izvan onog što je naloženo Zakonom o radu, moglo sadržajno obogatiti važeći granski ugovor.