21-09-2023

Zaštita struke knjigovođa i računovođa; Marković: Zabraniti potpisivanje finansijskih iskaza nelicenciranim osobama

Nevladina asocijacija računovodstvenih agencija osnovana je prije dva mjeseca s ciljem zaštite struke knjigovođa i računovođa i izmjene Zakona o računovodstvu. Prve djelatnosti organizacije usmjerene su ka organima izvršne vlasti, a sa željom da se pomenutim pravnim aktom zabrani potpisivanje finansijskih iskaza nelicenciranim osobama.


Foto: Ilustracija, Pixabay/Printscreen

Zaštitom struke zaštitile bi se računovodstvene agencije, što bi bilo jedan od uslova da iste mogu da osnivaju samo lica sa licencom nadležnog instituta. Prvi koraci asocijacije biće usmjereni ka ministarstvima, kako bi se u Zakonu o računovodstvu uvela izmjena koja nalaže da finansijske iskaze mogu da potpisuju samo licencirane osobe. Upravo je nelojalna konkurencija najveći probloem, naglašava Marnela Marković iz ove Nevladine organizacije.

"Imamo veliko sivo tržište, zato što posao knjigovođstva i računovodstva može da obavlja bilo ko. Dovoljno je da osnuje društvo u Centralni registar privrednih subjekata, da kupi računovodstveni program, bez nekog predznanja, da se bavi računovodstvom, iako je to jedan komplekstan posao koji mi trenutno obavljamo, a samim tim i zbog nelegalne konkurencije koju mi imamo naše usluge i kvalitet opada. Utiče na povećanje sive ekonomije i povećanje sredstava priliva, kako u lokalnom tako i na državnom nivou", kazala je Marković za Polis.

U narednom periodu radiće se i na identifikaciji barijera među kojima je i delegiranje poslova koji nisu u nadležnosti računovođa i knjigovođa.

"Zamolila bih banke, bankarske institucije da poslove koji privrednici treba da ispune tačnije zahtjeve prema njima, da upućuju kod stručne osobe, a ne na knjigovođe i računovođe, jer mi se u suštini bavimo knjiženjem poslovnih promjena kroz dnevnike i glavnu knjigu, poštujući računovodstvene osnovne principe i načela, ne bavimo se ni popunjavanjem prijava, ni zahtjeva, ne pravimo ni ugovore jer nismo pravnici, mi smo ekonomisti", istakala je ona.

Na osnovu pristupnica ova Nevladina organizacija zastupa oko 10.000 privrednih društava što je veliki broj koji značajno utiče na lokalni i državni budžet, zaključuje Marković.

D.Č.