14-02-2023

Zašto je Irska super zemlja za život?

Da li je Irska zemlja u kojoj je trava zaista zelenija? Ako bismo zaključak donosili samo prema fotografijama, odgovor bi nesumnjivo bio potvrdan. Ipak, selidba u stranu zemlju je izazov i zato je prije takve odluke potrebno istražiti sve.


Ilustracija, Foto: Pixabay (Per Waernborg)

Kako je živjeti u Irskoj?

Da li je život u Irskoj skup? Odgovor je i da i ne. S obzirom da je riječ o ostrvskoj zemlji, mnoge namirnice moraju da se uvoze, što im povećava cijenu. Ipak, od prosječne irske plate moguće je živjeti udobno. Život u gradovima poput Dablina, Limerika ili Golveja je malo skuplji. Ali ako živite dalje od centra grada, život postaje pristupačniji.

Kako izgleda irska potrošačka košarica?

1 pakovanje od 10 jaja u Irskoj će vas koštati skoro 5 eura, a kilogram krompira ćete platiti 1,60 evra. Ako volite da jedete hljeb, 1 hleb ćete platiti 1,50 evra. A ako ste pušač, za paklu cigareta ćete potrošiti 13 evra.

Ručak ili večera u restoranu?

Odlazak na brzi ručak ili večeru koštaće vas 10 EUR, a ako želite da popijete espreso, njegova cijena je 1,50 EUR. Troškovi života u irskim gradovima su različiti, pa je mjesečni trošak za jednu osobu u Korku 2.000 evra, a za četvoročlanu porodicu 4.700 eura. Život za jednu osobu u Golveju koštaće 1.800 evra, a u Voterfordu 1.500 eura, dok je mjesečni trošak za četvoročlanu porodicu 4.600 eura ili 3.800 eura. Takođe treba napomenuti da je prosječna godišnja plata na nivou cijele zemlje 39.000 evra, a minimalna zarada po satu 9,80 evra.


(intellecta.hr)