26-01-2023

Zašto su prozori u avionu okrugli, a ne četvrtasti?

Prozori na avionima bili su četvrtasti sve do pedesetih godina prošlog vijeka, ali stručnjaci su ih nakon dvije tragične nesreće zamijenili okruglima.


Ilustracija, Foto: Pixbay

Nekad su putnici u avionima uživali u pogledu kroz četvrtaste prozore. Međutim, kako prenosi punkufer.hr, to se promijenilo 1953. godine kada su se dogodile dvije nesreće u kojima je smrtno stradalo 56 ljudi. Krivac za nesreće je kvadratni oblik prozora.

Zbog četvrtastih prozora avioni su se "raspadali" u vazduhu. Četiri ugla takvih prozora nijesu podnosila visoki pritisak vazduha koji se javlja na velikoj nadmorskoj visini. Istraživanje koje prenosi punkufer.hr, pokazalo je da je 70 odsto povreda u avionima uzrokovano pritiskom u uglovima prozora.

Zato su u avionima uvedeni okrugli prozori, gdje je pritisak ravnomjerno raspoređen, pa su zbog toga mnogo jači od četvrtastih. Tačnije objašnjenje je da su okrugle rupe u tankom okviru aviona prikladnije zbog svoje strukture i manje su osjetljive na oštećenja. Pukotine pod pritiskom mogu uzrokovati fenomen koji se naziva "eksplozivna dekompresija".

Postoji jednostavnije objašnjenje za činjenicu da su prozori na nekim ravninama ovalni: prostorna ograničenja. Ako okrugli prozor "razvučemo" u ovalni, površina prozora je naravno veća, što olakšava posmatranje idiličnih krajolika – ako, naravno, dobijete mjesto uz prozor.

(N1)