17-09-2023

Zdravstveno stanje planete: Ljudska aktivnost ugrožava sisteme za održavanje života

Sistemi za održavanje života na Zemlji suočeni su s većim rizicima i neizvjesnostima nego ikad prije i većina najvažnijih sigurnosnih granica već je pređena zbog ljudskih aktivnosti, zaključak je naučnog istraživanja objavljenog ove nedjelje.


Ilustracija, Foto: Pixabay

U analizi „zdravstvenog stanja“ cijele planeta, objavljenoj u časopisu Science Advances, međunarodni tim od 29 stručnjaka zaključio je da je Zemlja sada „daleko izvan sigurnog operativnog prostora za čovječanstvo“ zbog ljudske djelatnosti.

U istraživanju, koje se nadovezuje na izveštaj iz 2015, navodi se da je svijet prešao šest od devet „planetarnih granica“ – sigurnosnih granica za ljudski život u područjima kao što su integritet biosfere, klimatske promjene i korišćenje i dostupnost pitke vode.

Osam od devet granica pod većim je pritiskom nego u analizi stanja 2015, a poboljšalo se samo stanje ozonskog omotača. To povećava rizik od dramatičnih promjena životnih uslova na Zemlji.

„Ne znamo možemo li prosperirati u velikim, dramatičnim promjenama naših uslova“, rekla je na konferenciji za novinare glavna autorka istraživanja Katarina Ričardson sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Autori su istakli da prelazak granica nije prelomna tačka nakon koje će ljudska civilizacija propasti, ali bi moglo uzrokovati nepovratne promjene u sistemima za održavanje života na Zemlji.

„Zemlju možemo zamisliti kao ljudsko tijelo, a plantarne granice kao krvni pritisak. Pritisak viši od 120/80 ne znači siguran srčani udar, ali povećava rizik za njega“, rekla je Ričardson.

Naučnici su oglasili uzbunu zbog širenja deforestacije, pretjerane potrošnje drveta za gorivo i povećanja proizvoda kao što su plastika, GM organizmi i sintetičke hemikalije.

„U okolinu se sada bacaju stotine hiljada hemikalija koje je proizveo čovjek“, rekla je. „Stalno nas iznenađuju uticaji tih ljudskih činilaca“, dodao je.

Od devet granica koje su naučnici analizirali, samo je za zakiseljavanje okeana, oštećenje ozonskog omotača i zagađenje vazduha ocijenjeno da su još u sigurnim okvirima. Blizu je, međutim, prekoračenje granice za zakiseljavanje okeana.

Atmosferska koncentracija CO2, glavnog gasa odgovornog za efekat staklene bašte, porasla je na oko 471 ppm, bitno više od bezbjednog nivoa od 350 ppm.

Stopa izumiranja vrste je najmanje deset puta brža od prosječne stope u posljednjih 10 miliona godina, što znači da je planeta već prekoračila sigurnu granicu za genetičku raznolikost.

Johan Rokstrom, direktor Instituta za istraživanja klime iz Potsdama i jedan od autora istraživanja, rekao je da se nada da će svet shvatiti da su rezultati ovog istraživanja poziv na buđenje.

Rekao je da nikada do sada u svojoj karijeri nije vidio toliko dokaza kao sada.

„I dalje smo na putu koji nedvosmisleno vodi u katastrofu“, upozorio je.

Izvor: Hina / Rojters