20-10-2020

Zet Lazara Rađenovića kupio fakultet

Firma "Dandrea Montenegro", čiji je vlasnik Italijan Nikola Dandrea, zet Lazara Rađenovića, bivšeg predsjednika Opštine Budva, postala je vlasnik 90 odsto kapitala Fakulteta za biznis i turizam (FBT) iz Budve.


Foto: Dan

Dandrea je do 90 odsto udjela došao dokapitalizacijom, potvrđeno je za "Dan" i od kupca i od prodavca, ali nisu saopštili koliko je iznosila dokapitalizacija. Kazali su samo da su dokapitalizacijom vraćeni dugovi i da su se finansijski stabilizovali. Rađenović, koji je odležao u Spužu tri godine zbog zloupotrebe službenog položaja, magistrirao je na Fakultetu za biznis i turizam.

Do ulaska Dandree, po 50 odsto vlasništva imali su profesori Rade Ratković i Ivo Armenko. Njih dvojica sada imaju po pet odsto udjela u kapitalu društva. Profesor Ratković za "Dan" je kazao da su dobili dodatnog partnera, jer nisu mogli da prežive bez dodatnih para.

"Ostali smo u firmi, ali imamo još jednog partnera. Transakcija je odrađena radi finansijske održivosti. Kod nas su privatnici prepušteni sami sebi potpuno, državni fakultet sve daje džabe, a to je jedan od načina da se nama smanji cjenovna atraktivnost. Drugi problem je što dosta njih studira vani i što se sve te diplome iz okruženja, od kojih su mnoge sumnjive vrijednosti, prihvataju. Suočeni sa spoljnom i unutrašnjom konkurencijom, nismo mogli dovoljno da zaradimo da preživimo i da ne bi studenti ostali u problemu, dokapitalizovali smo se da vratimo dugove koje smo imali da bi se stabilizovali. To je razlog prodaje", rekao je Ratković u izjavi za "Dan".

"Dan" je povodom kupovine fakulteta kontaktirao firmu Dandrea, u kojoj je izvršni direktor Mirjana Rađenović, majka Lazara Rađenovića. Pitali su ih na koji način je firma Dandrea ušla u vlasničku strukturu fakulteta, koliko novca je dala za 90 odsto vlasništva i na koji način, odnosno iz kojih sredstava je isplatila novac, s obzirom na to da finansijski iskazi društva pokazuju da u 2019. godini nisu imali prihoda, da nemaju imovine i da im je kapital negativan.

Nakon postavljenih pitanja javila se Jelena Rađenović Dandrea, supruga Nikole Dandree, i kazala da je proces ulaska firme Dandrea u vlasničku strukturu Fakulteta za biznis i turizam 1.001 odsto čist, te da je sve urađeno kako treba.

"Kapital je iz strane države, Italije. Kompanija Dandrea je ozbiljna poslovna organizacija. Cilj nam je da obrazovni sistem bude bolji nego što je sada i da damo doprinos obrazovanju", izjavila je sestra Lazara Rađenovića.

FBT je lani imao 216 hiljada prihoda i godinu je završio sa minusom od skoro hiljadu eura, dok je u 2018. gubitak iznosio preko 15 hiljada. Osnovni kapital društva na kraju 2019. godine je iznosio 18.938 eura. Firma "Dandrea Montenegro" nije imala prihoda, njihov kapital je minus 4,3 hiljade. Nemaju prihoda i imaju jednog zaposlenog, za čije troškove zarada su lani dali 3.600 eura. Kompanija Dandrea iz Italije je, prema podacima sa njihovog zvaničnog sajta, svjetski lider u proizvodnji visoko preciznih dodataka za alatne mašine. Porodica Dandrea je, kako piše, od 1951. godine angažovana na razvoju tehnoloških rješenja.

Bivši predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović proveo je tri godine u spuškom zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja. On je u maju 2016. godine otišao u Spuž na odsluženje kazne za predmet "Košljun". Potpisao je sporazum sa tužilaštvom za više afera u opštini Budva.

Nudili partnerstvo Opštini Budva

Ratković je kazao da fakultet plaća zakup prostora Opštini Budva.

"Plaćamo velike iznose novca za kiriju. Nudili smo svakoj vlasti partnerstvo, ali niko nije htio. Ostavljeni smo bili sami sebi, ali snalazimo se. Mi bismo najradije partnerstvo sa Opštinom, ali oni neće", rekao je Ratković.


Izvor: Dan