09-12-2020

Mont Everest "porastao" gotovo za metar

Mont Everest, najviša planina na svijetu, je 0,86 metara viša nego što je prethodno službeno izračunato, zajednički su juče objavili Nepal i Kina. Ove dvije zemlje se do sada nisu mogle dogovoriti o tome treba li u visinu dodati snježnu kapu na vrhu. Nova visina je 8.848,86 metara (29.032 ft).


Foto: Epa/Efe

Po kineskom mjerenju Mont Everest je visok 8.844,43 metra, što je za četiri metra niže od nepalskog mjerenja.

Everest stoji na granici između Kine i Nepala, a planinari se penju sa obje strane.

Povjerenici nepalskog ministarstva spoljašnjih poslova i sektora za istraživanje rekli su da su geodeti obje zemlje koordinisali kako bi se dogovorili o novoj visini.

Dogovor da će zajednički objaviti novo mjerenje najviše tačke na Zemlji postignut je tokom prošlogodišnjeg posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga nepalskom glavnom gradu Katmanduu, piše BBC.

Kineske su vlasti ranije rekle da Mont Everest treba mjeriti do visine stijene, dok su nepalske vlasti tvrdile da treba uključiti i snijeg na samom vrhu.

Kineski geodeti izračunali su svoju brojku nakon što su 2005. izmjerili planinu.

Nepalski vladini službenici rekli su 2012. godine da su pod pritiskom Kine da prihvati kinesku visinu i stoga su odlučili krenuti na novo mjerenje kako bi se s ovim završilo jednom za sva vremena.

Visina od 8.848 metara koju je Nepal koristio za Mont Everest utvrđena je istraživanjem Indije 1954. godine, ali po prvi put je zemlja sada provela vlastita mjerenja vrha.

Četiri nepalska geodeta proveli su dvije godine obučavajući se za misiju, prije nego što su krenuli na vrh. Nepalski vodeći geodet Khimlal Gautam izgubio je i nožni prst zbog ozeblina dok je bio na vrhu kako bi prošle godine instalirao opremu za mjerenje visine.




Izvor: RadioSarajevo