21-12-2022

10 najboljih albuma u 2022. godini u izboru Njujork Tajmsa

Na izmaku smo godine koja nam je dala pregršt sjajnih albuma, a Njujork Tajmsov "Pejdž Siks" izdvojio je deset najboljih. Među njima su Bijonse, Hari Stajls, Lizo, Tejlor Svift, ali ima možda i nekih iznenađenja.



Bijonse je ove godine izbacila prvi album nakon šest godina, a nakon dugo vremena mogli smo čuti i novu Tejlor Svift, novi album objavio je i Drejk... U nastavku pogledajte koji su albumi obilježili ovu godinu.

10. Drejk, „Honestly Nevermind“

Drejk više ne proizvodi istu muziku kao prije 10 godina. „Pejdž Siks“ piše kako je reper odbacio svoje hip-hop korijene i ubacio raskošne klupske ritmove s očaravajućim zvukovima te da tako nešto gotovo niko od njega nije očekivao.



9. Grupa „Vet Leg“, istoimeni album

Navode kako su oni autsajderi na dodjeli Gremija sljedeće godine, a da ih nikako ne treba otpisati. Prvijenac ovog dvojca kolekcija je oštrih melodija s drskim tekstovima o mokrim snovima, doomscrollingu i kupovini namirnica u napušenom stanju.

8. Tejlor Svift, „Midnights“

Novi, deseti album Tejlor Svift nešto je drugačiji od ostalih. „Pejdž siks“ piše kako je Svift zadivljujuće dokumentovala 13 neprespavanih noći s autobiografskim stihovima o samopreziru u pjesmu „Anti-Hero“, zatim o odrastanju u pjesmu „You're On Your Own, Kid“ te spletkama o novoj ljubavnoj priči u Mastermindu. A tvrde i da bi Svift mogla, zbog pjesama „1989“ i „Reputation“, završiti jednoga dana u R'N'R Kući slavnih.



7. Lizo, „Special“

Producenti Maks Martin i Mark Ronson osigurali su Lizo zajamčeni uspjeh sarađujući na ovom albumu. Harizmatična pjevačica i reperka drži i dalje do svog stila, isporučuje hit za hitom, poput „About Damn Time“ ili nešto otmenijom „2 Be Loved“.

6. Zah Brajan, „American Heartbrake“

Malo je izvođača koji mogu izdati trostruki album kao svoj prvijenac za veliku izdavačku kuću i dobiti toliku pažnju ljudi. Zah Brajan učinio je upravo to s „American Heartbreak“ - om, koji opisuje turbulentnih pet godina života mornaričkog veterana, od gubitka njegove voljene mame u „She's Alright“, do otrežnjenja u „Mine Again“. Zvuk donosi pomalo od folka i kantrija, ali zapravo ima ponešto za svakoga i zbog toga je, kako kažu, umjetničko djelo.

5. Rozalija, „Motomami“

Ako postoji granica, Rozalija će je pomjeriti, piše „Pejdž Siks“. Njena eksperimentalna, briljantno producirana pjesma „Motomami“ jedan je veliki prst u oko muzičkim žanrovima i spaja sve od flamenka preko hip-hopa do regetona i bakate. I nekako funkcioniše. Rozalijini vrhunski saradnici The Weeknd na „La Fami“ i Farel Vilijams na pjesmi „Hentai“, pokazatelj su njene veličine i ona će biti veoma popularna u godinama koje dolaze.



4. The 1975, „Being Funny in a Foreign Language“

To što je Meti Hili postao TikTok senzacija ne bi trebalo biti iznenađenje. Kao što svjedoče viralni videozapisi s turneje, frontmen ima šarm i veoma je simpatičan. Najnovija ploča benda, „Being Funny in a Foreign Language“, veoma je zagonetna. „Looking for Somebody“ priča razornu priču o pucnjavi u školi, uz jedan od najzanimljivijih rifova u 2022. godini.

3. Bed Bani, „Un Verano Sin Ti“

Bed Bani je imao jedan cilj dok je razmišljao o idejama za svoj četvrti album: učiniti ga najsrećnijim u svojoj karijeri. Misija je izvršena, tvrdi „Pejdž Siks“. „Un Verano Sin Ti“ djeluje kao veseli odmor kroz karipske otoke, odajući počast vještim lokalnim muzičarima koji su mladog portorikanskog dječaka po imenu Benito Antonio Martínez Ocasio pretvorili u hit. Uz ljetne himne kao što su „Tití Me Preguntó“ i „Después de la Playa“, nije ni čudo da je „Un Verano Sin Ti“ bio album koji se najviše strimovao ove godine.



2. Hari Stajls, „Harry’s House“

Harija Stajlsa je veoma kul voljeti zbog ovog albuma. Obožavatelji grupe „One Direction“ znaju šta Stajls može sa svojim glasom, ali ovaj album lansirao ga je na drugu razinu superzvijezde. „As It Was“ proveo je nevjerovatnih 15 sedmica na prvom mjestu, a pjesme poput „Late Night Talking“ i „Satellite“ ovog su ljeta natjerali ljude svih dobi da se dive Stajlsu.

1. Bijonse, „Renaissance“

Svojim sedmim studijskim albumom Bijonse je odlučila pustiti muzici da govori sama za sebe. Nema videa, nema popratnog filma, čak ni izvedbe. „Renaissance“ je njen trijumf karijere, kohezivna proslava house muzike te crnih i kvir pionira koji su decenijama održavali žanr živim i zdravim, piše „Pejdž Siks“. Bijonse postaje provokativna na „Plastic Off the Sofa“, sempluje plesne legende Robin S. i Donu Samer na „Break My Soul“ i „Summer Renaissance“ i isporučuje svoju najbolju pjesmu još od „Cuff It“. Zaslužila je pravo da kaže da je broj jedan.





Izvor: Index.hr