16-10-2014

16. oktobar - Svjetski dan hrane

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obilježiće i ove godine 16. oktobar - Svjetski dan hrane, koji se pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO slavi u svijetu, ove godine pod sloganom „Brini o zemlji nahrani svijet“.

16. oktobar  - Svjetski dan hrane | Radio Televizija Budva

Svečanost MPRR povodom Svjetskog dana hrane biće održana u hotelu „Ramada“ u Podgorici, sa početkom u 10,00h.

Događaj će biti prilika da domaći proizvođači hrane i trgovci, animirani od strane Ministarstva poljoprivrede, doniraju određene količine hrane za – Dječiji dom „Mladost“ u Bijeloj, JU Zavod „Komanski most“ u Podgorici, Dom starih u Bijelom Polju i Narodnu kuhinju u Podgorici.

Uspješnim poljoprivrednim proizvođačima koji su se istakli u ovoj godini po trudu i zalaganju biće uručena priznanja.

Svjetski dan hrane je prilika da se javnost fokusira na značajnu ulogu porodične poljoprivrede u iskorijenjivanju gladi i siromaštva, obezbijeđenju hrane i ishranu, poboljšanje životnog standarda, upravljanje prirodnim resursima, zaštitu životne sredine, i postizanje održivog razvoja, posebno u ruralnim područjima.

Turistička organizacija Podgorice je podržala manifestaciju "Zdrava hrana i turizam u Crnoj Gori", koja će se, u čast obilježavanja 16. oktobra - Svjetskog dana hrane, održati u poslovnom centru Agrovita Eco u 11 sati.

"Na manifestaciji će biti predstavljeni proizvodi koji su obilježili prošlu godinu, u cilju isticanja zdrave hrane kao važnog segmenta turističke ponude (specijalni tzv.zdravi hljebovi, kačamak za Ginisa i dr)“, saopšteno je iz TO Podgorica.

Priznanje za najbolji projekat u očuvanju genetskih resursa u 2014. - proizvodnja sadnica divljeg nara biće uručeno Budu Brajoviću. Na manifestaciji će biti predstavljen i projekat "Sve od bundeve".

Cilj je da se u Crnoj Gori obezbijedi snabdijevanje tržišta bundevom iz sopstvene proizvodnje, kao i druge inovacije firme Agrovita Eco.

Manifestaciju "Zdrava hrana i turizam u Crnoj Gori" organizuje firma Agrovita Eco.

Procjenjuje se da danas u svijetu gladuje oko milijardu ljudi, što znači da je skoro šestina čovječanstva gladna i to je prilično ozbiljan problem, zato je važno da se kroz Svjetski dan hrane podigne svijest o tome.