13-03-2019

25 zanimljivih činjenica o Crnoj Gori

Šta sve znamo, a šta sve ne znamo o svojoj zemlji? Evo prilike da se podsjetimo nekih činjenica ili čak otrkijemo i neke nove.

25 zanimljivih činjenica o Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

1. Crna Gora je 1992. proglašena za ekološku državu i jedina je takve vrste u svijetu

2. Crkvice su mjesto u Crnoj Gori sa najviše padavina u Evropi tokom godine.

3. Biogradska gora, jedna od dvije prašume u Evropi, prostire se na 5.400 hektara, a nalazi se između 832 do 1.116 metara nadmorske visine.4. Rijeka Bojana je jedina rijeka na svijetu koja zbog konfiguracije terena teče i uzvodno i nizvodno.5. Pomorci Stevan Vukotić (1823-1826) koji je plovio pod ruskom, i Ivo Visin (1853-1859) koji je plovido pod austro-ugarskom zastavom su bili prvi pomorci iz južnoslavenske zemlje koji su plovili po svijetu.

6. Hrišćanske relikvije ruka svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg i ikona presvete bogorodice Filermose nalaze se na Cetinju.7. U Crnojevića štampariji, koju je posljednji srednjovjekovni gospodar Zete Đurađ Crnojević prenio sa Oboda u Cetinjski manastir - štampan je Oktoih prvoglasnik, prva ćirilična štampana knjiga Južnih Slovena. Štampanje je započeto u zimu 1493, a završeno 4. januara 1494. godine8. U prošlosti, plemanska pripadnost je igrala važnu ulogu u životu crnogorskog stanoništva. Većina ljudi danas zna svoje plemensko porijeklo. Neka od plemena u Crnoj Gori su: Vasojevići, Moračani, Drobnjaci, Bjelopavlići, Piperi...

9. Većina pravoslavnog stanovništva Crne Gore slavi krsnu slavu, običaj koji potiče iz pred-hrišćanskog perioda.

10. Crna Gora je jedan od osnivača Crvenog krsta, kao što je i prva zemlja koja je uvela prevoz pošte automobilom (1903).

11. Prva međugradska autobuska linija u Evrpi uvedena je između crnogorskih gradova Podgorice i Cetinja, u vrijeme kralja Nikole.

12. Matej Zmajević (1680-1735) je bio jedan od najvećih admirala ruske mornarice. Katolik, živio je u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Rusiji.

13. Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi (1.333 m), a drugi u svijetu. U Crnoj Gori postoji još jedan kanjon koji se izdvaja po svojoj ljepoti, a to je Nevidio. Prvo organizovano istraživanje kanjona, bilo je sredinom prošlog vijeka.14. Crna Gora je među prvima u svijetu, kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima skoro 2 mobilna telefona.
15. Sa druge strane, Crnogorci koriste najsporiji Internet u Evropi, čija je prosječna brzina 5,76Mb/s.

16. Najpoznatiji crnogorski izvozni proizvodi su vino “Vranac” i njeguška pršuta.17. Na planini Visitor se nalazi jezero sa jedinstvenim plovećim ostrvom, koje je prema legendi nastalo od splava, na kojem su tokom noći čobani sklanjali stoku.18. Velika plaža u Ulcinju (12,5 km), jedna je od najdužih pješčanih plaža u Evropi. Ovo mjesto nije idealno samo za plivanje, jer takođe možete uživati u kajtsurfingu, jahanju konja, kao i igranju odbojke i fudbala na plaži.19. Crna Gora je 1904. proglasila rat japanskom carstvu. Mirovni sporazum između Crne Gore i Japana potpisan je 2006. godine.

20. Bečićka plaža, koja se nalazi nedaleko od Budve, proglašena je 1935. godine u Parizu za najljepšu plažu u Evropi.21. Kanjon rijeke Grlje kod Gusinja jedan je od najinteresantnijih kanjona na svijetu. Sa obje strane rijeke uzdižu se glatke litice, visoke dvadesetak metara, a jedna od druge udaljene su - dva koraka.22. Skadarsko jezero je pravi geografski fenomen - ima četrdeset ostrva i ostrvca.23. Ostrvo Grmožur u Skadarskom jezeru zovu Crnogorski Alkatraz, jer je na njemu kralj Nikola ostatke turske tvrđave koristio kao zatvor za političke protivnike I to isključivo – neplivače.24. Gurdić je jedna od najneobičnijih rijeka na svijetu, jer je rijeka bez - korita. Nalazi se na južnoj strani Kotora. U vrijeme kišnih dana, rijeka, duga osamdesetak metara, proključa iz pećinskog grotla i morsku vodu, koja tu zalazi kao zaliv, vraća u more. Kad zasuši, Gurdić se gubi u lovćenskim ponorima, a njegovo mjesto ispuni morska voda.25. Crnogorsko primorje je jedno od najsunčanijih u Evropi. Ulcinj je najsunčaniji grad na Crnogorskom primorju. Prosječno ima oko 2.530 sunčanih sati godišnje.