13-03-2019

25 zanimljivih činjenica o Crnoj Gori

Šta sve znamo, a šta sve ne znamo o svojoj zemlji? Evo prilike da se podsjetimo nekih činjenica ili čak otrkijemo i neke nove.

25 zanimljivih činjenica o Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

1. Crna Gora je 1992. proglašena za ekološku državu i jedina je takve vrste u svijetu

2. Crkvice su mjesto u Crnoj Gori sa najviše padavina u Evropi tokom godine.

3. Biogradska gora, jedna od dvije prašume u Evropi, prostire se na 5.400 hektara, a nalazi se između 832 do 1.116 metara nadmorske visine.



4. Rijeka Bojana je jedina rijeka na svijetu koja zbog konfiguracije terena teče i uzvodno i nizvodno.



5. Pomorci Stevan Vukotić (1823-1826) koji je plovio pod ruskom, i Ivo Visin (1853-1859) koji je plovido pod austro-ugarskom zastavom su bili prvi pomorci iz južnoslavenske zemlje koji su plovili po svijetu.

6. Hrišćanske relikvije ruka svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg i ikona presvete bogorodice Filermose nalaze se na Cetinju.



7. U Crnojevića štampariji, koju je posljednji srednjovjekovni gospodar Zete Đurađ Crnojević prenio sa Oboda u Cetinjski manastir - štampan je Oktoih prvoglasnik, prva ćirilična štampana knjiga Južnih Slovena. Štampanje je započeto u zimu 1493, a završeno 4. januara 1494. godine



8. U prošlosti, plemanska pripadnost je igrala važnu ulogu u životu crnogorskog stanoništva. Većina ljudi danas zna svoje plemensko porijeklo. Neka od plemena u Crnoj Gori su: Vasojevići, Moračani, Drobnjaci, Bjelopavlići, Piperi...

9. Većina pravoslavnog stanovništva Crne Gore slavi krsnu slavu, običaj koji potiče iz pred-hrišćanskog perioda.

10. Crna Gora je jedan od osnivača Crvenog krsta, kao što je i prva zemlja koja je uvela prevoz pošte automobilom (1903).

11. Prva međugradska autobuska linija u Evrpi uvedena je između crnogorskih gradova Podgorice i Cetinja, u vrijeme kralja Nikole.

12. Matej Zmajević (1680-1735) je bio jedan od najvećih admirala ruske mornarice. Katolik, živio je u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Rusiji.

13. Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi (1.333 m), a drugi u svijetu. U Crnoj Gori postoji još jedan kanjon koji se izdvaja po svojoj ljepoti, a to je Nevidio. Prvo organizovano istraživanje kanjona, bilo je sredinom prošlog vijeka.



14. Crna Gora je među prvima u svijetu, kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima skoro 2 mobilna telefona.




15. Sa druge strane, Crnogorci koriste najsporiji Internet u Evropi, čija je prosječna brzina 5,76Mb/s.

16. Najpoznatiji crnogorski izvozni proizvodi su vino “Vranac” i njeguška pršuta.



17. Na planini Visitor se nalazi jezero sa jedinstvenim plovećim ostrvom, koje je prema legendi nastalo od splava, na kojem su tokom noći čobani sklanjali stoku.



18. Velika plaža u Ulcinju (12,5 km), jedna je od najdužih pješčanih plaža u Evropi. Ovo mjesto nije idealno samo za plivanje, jer takođe možete uživati u kajtsurfingu, jahanju konja, kao i igranju odbojke i fudbala na plaži.



19. Crna Gora je 1904. proglasila rat japanskom carstvu. Mirovni sporazum između Crne Gore i Japana potpisan je 2006. godine.

20. Bečićka plaža, koja se nalazi nedaleko od Budve, proglašena je 1935. godine u Parizu za najljepšu plažu u Evropi.



21. Kanjon rijeke Grlje kod Gusinja jedan je od najinteresantnijih kanjona na svijetu. Sa obje strane rijeke uzdižu se glatke litice, visoke dvadesetak metara, a jedna od druge udaljene su - dva koraka.



22. Skadarsko jezero je pravi geografski fenomen - ima četrdeset ostrva i ostrvca.



23. Ostrvo Grmožur u Skadarskom jezeru zovu Crnogorski Alkatraz, jer je na njemu kralj Nikola ostatke turske tvrđave koristio kao zatvor za političke protivnike I to isključivo – neplivače.



24. Gurdić je jedna od najneobičnijih rijeka na svijetu, jer je rijeka bez - korita. Nalazi se na južnoj strani Kotora. U vrijeme kišnih dana, rijeka, duga osamdesetak metara, proključa iz pećinskog grotla i morsku vodu, koja tu zalazi kao zaliv, vraća u more. Kad zasuši, Gurdić se gubi u lovćenskim ponorima, a njegovo mjesto ispuni morska voda.



25. Crnogorsko primorje je jedno od najsunčanijih u Evropi. Ulcinj je najsunčaniji grad na Crnogorskom primorju. Prosječno ima oko 2.530 sunčanih sati godišnje.