08-04-2015

5 načina kako vam Fejsbuk uništava život

Ljudi koji provode sate i sate na društvenim mrežama imaju mnogo veće šanse da se razvedu od onih koji nemaju profile, navedeno je u studiji objavljenoj u magazinu Computers in Human Behavior.

5 načina kako vam Fejsbuk uništava život | Radio Televizija Budva

"Osobe u nefunkcionalnim vezama manje vremena provode u društvu partnera i aktivniji su na društvenim mrežama", objašnjava koautor ove studije doktor Sebastijan Velencuela s Univerziteta Pontifical Catholic u Čileu.

Putem Fejsbuka možete ostvariti kontakt sa bivšim partnerima i upoznati nove - i sve to uz činjenicu da je te aktivnosti lako sakriti.

Međutim, to je samo deo problema!

Kako još društvene mreže mogu negativno da se odraze na vaš život?

CRPI VAŠU MOTIVACIJU

Lajkovanje i pružanje podrške nekoj humanitarnoj organizaciji na Fejsbuku smanjuje šanse da zapravo donirate svoje vreme i novac u te svrhe, otkrivaju istraživači Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji. Vaši lajkovi će zadovoljiti potrebu ka humanim gestovima, osećaćete se bolje pred prijateljima i to će ugasiti vašu motivaciju da volontirate i pomažete.

UČINIĆE VAS GLUPLJIM

Svaki put kad gledate svoj profil duže od pet minuta, trebaće vam 15 procenata više vremena da odgovorite na neko jednostavno pitanje. Naduvaće vaš ego, što će u vašem mozgu smanjiti motivaciju da rešite problem.

ČINI VAS NEZADOVOLJNIJIM

Što više vremena provodite na Fejsbuku, bićete manje zadovoljni svojim životom, naglašava studija Univerziteta u Mičigenu. Videćete nove fotografije sa putovanja ili zabavne stvari koje je postavio vaš prijatelj i neretko ćete (priznali to ili ne) pomisliti koliko je vaš život dosadan i običan.

UPROPASTIĆE VAM RASPOLOŽENJE

Više vremena na Fejsbuku znači i lošije raspoloženje, pokazalo je jedno istraživanje austrijskih naučnika. Brzo ćete shvatiti da gubite vreme, ali nećete preduzeti ništa. Tako ćete ostati zaglavljeni pred ekranom dobar deo dana, umesto da uradite nešto korisno.

BIĆETE USAMLJENI

Posmatranje aktivnosti drugih ljudi, a da pritom i sami ne možete biti deo njih učiniće vas vrlo nesrećnim. Dopisujete se s ljudima umesto da ih pozovete i čujete im glas? Muvate devojke preko Fejsbuka umjesto u klubu? Pitate se zašto vam niko nije lajkovao fotografiju?