30-10-2022

55. godina od osnivanja Društva Crne Gore za borbu protiv raka

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) ove godine obilježava 55. godina od nastanka Društva Crne Gore za borbu protiv raka koje je osnovano u Titogradu, današnjoj Podgorici 1967. godine, što znači naravno i 55 godina od prvih aktivnosti u borbi protiv raka kod nas.


Foto: CDPR

Glavni događaj kojim je to obilježeno je izložba „55. godina Društva Crne Gore za borbu protiv raka” koja je otvorena u izložbenom prostoru Tvrđave - Besac Heritage retreat na Virpazaru u prisustvu Domagoja Žarkovića sekretara CDPR-a i Petra Kovačevića predstavnika pokrovitelja Ministarstva kulture i medija.



Na izložbi su prikazani posteri koje je CDPR uradilo od osnivanja tokom svog rada počev od prvog postera sa Osnivačke skupštine 05. novembra 2001. godine pa je istovremeno izložbom obilježena i dvadeset jedna godina rada CDPR-a.

Za goste i posjetioce izložbe su tako predstavljeni svi posteri sa do sada održanih devetnaest Crnogorskih konferencija o kontroli pušenja, a istovremeno su prikazani i posteri koji podsjećaju na „male” jubileje dvadeset i dvadeset pet godina rada CDPR-a i „velike” jubileje pedeset i pedeset pet godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori, tj toliko godina od nastanka starog Društva Crne Gore za borbu protiv raka.



Sastavni dio izložbe su i posteri koji se odnose na prvi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu prije više od osamnaest godina, davnog 10. avgusta 2004. godine, kao i postojeći od 15. avgusta 2019. godine.

Takođe, izloženi su i posteri Lige za nepušenje osnovane davne 2004. godine kao i ostali koji su izrađeni prethodnih godina u borbi protiv pušenja i naravno oni u borbi protiv raka.

Napominjemo da izložbu prati bogat kolorni katalog sa svim izloženim posterima.