21-12-2020

Abazović: Kontrola imovine neka krene od nas

Zakon o porijeklu imovine je osnovni preduslov borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. On je kazao da potrebno zakon usvojiti što prije.


Foto: Printscreen

"Neka kontrola krene od nas", kazao je Abazović, na trinaestom Regionalnom evroatlantskom kampu REACT, koji u Podgorici organizuje NVO Alfa centar.

Naveo je i da građani Crne Gore zaslužuju da budu pomireni.

"Konačno moramo prestati da u svakom činu tražimo neprijateljstvo. Crna Gora mora da iskorači. Najbolji način je da u bližnjem svom ne vidimo neprijatelja, već prijatelja", poručio je Abazović.

Siguran je kaže da više u Crnoj Gori neće biti političkog monopola.



“Mali je broj ljudi koji se osjeća nedodirljivim, bilo da su predstavnici nove ili star vlasti. To nije bio slučaj prije pet mjeseci”, kazao je Abazović i dodao kako misli da je to dobra poruka.

Fasciniran međunarodnom podrškom

Dobijanje međunarodne podrške je, kako kaže Abazović, nešto najbolje što je nova vlada uradila.

“Ja sam zaista iznenađen koliko smo mi u kratkom vremenskom periodu, od nekoh 12, 13 ili 14 radnih dana dobili međunarodne porške. Ja sam fasciniran činjenicom da nisam čuo nijednog stranog predstavnika da je ostavio neku dilemu da ne odaje prizanje novoj Vladi i da ne iskazuje punu podršku u svim segmentima”, kazao je Abazović i dodao da je i posjeta premijera Briselu u vrijeme pandemije vid uvažanja.

“Ja sada očekujem da mi samo ispunjavamo naše obaveze i njihova očekivaja, a to je da mi ne talasamo”, zaključio je Abazović.

Članstvo u NATO imalo višestruke benefite za Crnu Goru

Abazović je ocijenio da je članstvo u NATO imalo višestruke benefite za Crnu Goru.

"Prije svega, najveći benefit je taj što je u Crnoj Gori zavladao sistem sigurnosti, koji je, nakon prve demokratske smjene vlasti, omogućio da se Crnoj Gori ne desi scenario kakav se desio u Siriji ili Ukrajini", naveo je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je kazao da je Crna Gora tranziciju uspjela da izvede na jedan miran i dostojanstven način, a da je za to članstvo u NATO, iako ne presudno, uticalo na svoj način.

"Naše učlanjenje u NATO je bio motiv više da se sve odigra na miran način i da međunarodna javnost Crnu Goru percipira kao dio zapada”, kazao je Abazović.

On je istakao da je Crna Gora, od zemlje koja nije emitovala sigurnost, nakon tri godine članstva u NATO savezu, ostvarila veliki demokratski iskorak, kao i da je došlo do povratka suvereniteta građanima.

"Nadam se da se politički monopoli u Crnoj Gori više neće dešavati, već da će građani na izborima slobodno birati različite političke opcije. Pozitivan rezultat toga je da će se ubuduće svako dobro zapitati da li je dobro ono što radi”, naveo je Abazović.




Izvor: RTCG