18-08-2022

Adnan Bašić: Petrovac mi je jedan od najdražih klubova, litvanska javnost predstavila me u najboljem svjetlu

Bosanskohercegovački fudbaler Adnan Bašić nakon odlične prošle sezone u dresu Petrovcu nedavno je pojačao redove litvanskog Panevežisa. U novi klub napadač iz Mostara došao je sa titulom prvog strijelca crnogorske lige i ima velika očekivanja u litvanskom šampionatu.


Bašić u Litvaniji, Foto: Privatna arhiva

„Prvi utisci u Panavežisu su veoma dobri. Saigrači su me lijepo primili i mislim da je ovo odlična odskočna daska za dalje. Prošle sedmice sam i debitovao za klub, igra se mnogo brz fudbal i samim tim igrači su dosta kvalitetniji“, kazao je za portal RTV Budva strijalac 14 golova za Petrovčane minule sezone.

Ambicije su, kako navodi, izalazak na evropsku scenu. Tu je i domaći Kup, gdje će klub pokušati da ostvari što bolji rezultat.

„Trenutno smo treći i mislim da imamo potencijal za izlazak u Evropu. Tu je i četvrtfinale Kupa, nadamo se najboljem“, dodao je on.

Bašić je nastupao za Petrovac od februara prošle godine do ovog ljeta. Kratko se osvrnuo i na taj period.


U dresu "nebesko-plavih", Foto: FSCG

„Puno mi je značila prethodna sezona u Petrovcu gdje sam bio i najbolji strijelac lige. I sada pratim svaku utakmicu, to mi je jedan od najdražih klubova u karijeri i želim im svu sreću u novoj sezoni“, istakao je naš sagovornik.

U adaptaciji na Litvaniju pomoglo mu je ranije iskustvo sticano u inostranstvu, ali i savjeti bivšeg saigrača Marka Miličkovića, koji već neko vrijeme igra za vodeći Žalgiris.


Saigrači pod Malim brdom, Foto: FSCG

„Miličkovića sam pitao par stvari vezano za zemlju i klub i rekao mi je sve najbolje. Naravno, prije Petrovca sam igrao sedam godina vani i to mi je dosta pomoglo za adaptaciju u novoj sredini. Mislim da me litvanska javnost već predstavila u najboljem svjetlu i ja to moram svojim igrama potvrditi“, zaključio je 25-ogodišnji fudbaler.

Bašić je ponikao u Veležu iz Mostara. Kao jako mlad otisnuo se u Sloveniju, a igrao je i za klubove iz Luksemburga i Češke. Takođe bio je član mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.



M.S.