29-03-2022

Adriatic Properties: Ministar ekonomskog razvoja netačno prezentuje i daje lažne izjave o trenutnoj privremenoj mjeri

Iz kompanije Adriatic Properties saopštili su da je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović 20. marta 2022. godine prekršio uslove povjerljivosti arbitraže u kojoj učestvuje Adriatic Properties tako što je, kako su kazali, na Twitter-u širio dezinformacije i neistine o prirodi trenutne i privremene mjere koju je odobrio Londonski Međunarodni. Arbitražni sud (LCIA).


Ilustracija, Foto: Pixabay

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Gospodin Milatović lažno tvrdi da je LCIA izdala zabranu postavljanja privremenih objekata koji onemogućavaju slobodan prolaz kroz Miločer park i da je to dokaz ispravnosti stava Vlade Crne Gore. Ova izjava je potpuno netačna, jer LCIA nije izdala takvu zabranu. Ministar je rekao i da se raduje otvaranju hotela „Sveti Stefan“, nagoveštavajući da je to na neki način rezultat trenutne privremene mjere koju je dodijelio LCIA.

Istina je, a to zna i ministar, da LCIA nije donio odluku da Adriatic mora da otvori hotele za sezonu 2022. Takođe da LCIA nije donio odluku kojom se Adriatic-u zabranjuje da ograniči pristup kroz Miločerski parka. Naprotiv, LCIA je jednostavno notirala da su Hoteli Sveti Stefan AD zatražili kao trenutnu privremenu mjeru da kapija bude privremeno otvorena samo dok LCIA ne donese odluku nakon razmatranja relevantnih činjenica i pravnih podnesaka svih stranaka na ročištu u aprilu 2022. LCIA je jasno stavila do znanja da u vrijeme donošenja trenutne privremene mjere nije uzela u obzir relevantne činjenice i pravne podneske svih strana.

To što je ministar ovakvo pogrešno predstavio ovaj administrativni korak i način na koji ga je iskoristio, predstavlja čin očaja.

Važno je napomenuti da je trenutna privremena mjera LCIA-a potpuno i jasno stavila do znanja da ona „ne izražava nikakav stav o, niti tumačenje lokalne privremene mjere” sudije Blaže Jovanića i stoga se LCIA ni na koji način ne bavi Lokalnom privremenom mjerom. Odluka LCIA bila je jednostavno administrativna mjera za očuvanje statusa quo sve dok LCIA ne bude mogla da donese odluku nakon razmatranja relevantnih činjenica i pravnih podnesaka svih strana. Ova administrativna odluka je u direktnoj suprotnosti sa Lokalnom privremenom mjerom, u kojoj je Privredni sud Crne Gore saslušao argumente i pregledao detaljne podneske stranaka prije nego što je donio odluku u korist Adriatic-a.

Šokantno je, ali nije iznenađujuće, da je gospodin Milatović namjerno iskoristio trenutnu privremenu mjeru LCIA-e da obmane crnogorsku javnost izjavom da je odluka sudije Jovanića, predsjednika Privrednog suda Crne Gore, nevažeća i korumpirana. Nečuveno ponašanje ministra samo svedoči o njegovom potpunom nepoštovanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa. Izjave ministra štete i ekonomskom razvoju Crne Gore narušavajući reputaciju Crne Gore kao mjesta za poslovanje stranih investitora.

Privatnost pešačke staze koja vodi do Kraljičina plaže je stvar o kojoj se piše već više od decenije, a pravo Adriatic-a da ograniči pristup istoj je sadržan u Ugovorima o zakupu hotela. Adriatic je uvjeren da će, nakon što LCIA sasluša sve dokaze i pregleda pravne podneske svih strana u aprilu 2022. godine, presuditi u korist Adriatica na isti način kao što je to i Privredni sud Crne Gore uradio.

Adriatic mora istaći da, iako lažno predstavljene kao pobjede, ove pravne igre Ministarstva za ekonomski razvoj pod gospodinom Milatovićem nemaju nikakvog uticaja na ishod arbitraže. Nažalost, jedino što će gospodin Milatović postići je da ekstremno oteža otvaranje Amana Sveti Stefan za sezonu 2022. Iz toga se zaključuje da gospodin Milatović ima sasvim drugačiju viziju od Adriatic-a o razvoju Crne Gore i Svetog Stefana kao turističkih destinacija. Dok je Adriatic posvećen Crnoj Gori i privlačenju visoko platežnih gostiju, gospodin Milatović vjeruje u političke i pravne igre koje štete crnogorskoj privredi i turizmu.