10-05-2022

Adžić: Potrebno jačanje borbe protiv trgovine ljudima

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić otvorio je danas u Budvi konferenciju na temu "Procjena rizika i prevencije trgovine ljudima u lancima snabdijevanja" i tom prilikom kazao da je Crna Gora veoma rano pristupila izgradnji sistema suzbijanja trgovine ljudima i u tu svrhu ratifikovala najvažnije međunarodne dokumente na ovom planu.


Foto: gov.me

„Prepoznajemo da je jedini i najbolji mehanizam za uspješno i efikasno suprotstavljanje ovom problemu – uspostavljanje pune kooperativnosti i partnerskog odnosa između državnih organa, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija“, kazao je Adžić.

Ministar je istakao da Crna Gora ima zaokružen sistem koji obuhvata aktivnosti od trenutka identifikacije žrtve trgovine ljudima, pa sve do njene potpune integracije (odnosno re-integracije) u društvo, te da su nedavno donesene Preporuke o potrebi jačanja prevencije borbe protiv trgovine ljudima u uslovima masovnih migracionih tokova primljene sa dužnom pažnjom i da će se njihova implementacija intenzivno pratiti.

Na otvaranju konferencije obratila se i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominique Waag, koja je kazala da crnogorske privatne kompanije, u procesu razvoja svoje međunarodne trgovine, treba da dokumentuju poštovanje politika i procedura koje sprječavaju trgovinu ljudima i eksploataciju, kao i da pokažu dužnu marljivost u poštovanju ljudskih prava.

„Trgovina radi radne eksploatacije jedan je od najčešćih oblika trgovine ljudima. Države učesnice su podstaknute da preduzmu odgovarajuće mjere za iskorjenjivanje lažnih praksi regrutacije i zapošljavanja koje dovode do eksploatacije. Moramo ojačati ulogu inspektora rada u koordinaciji sa policijskim službama, kako bismo spriječili i odvratili trgovinu ljudima”, kazala je ambasadorka Waag.

Iz MUP-a su kazali da će tokom dvodnevne konferencije, ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Weber predstaviti njemačko iskustvo u borbi protiv trgovine ljudima u lancima snabdijevanja, a biće predstavljena i perspektiva SAD i njihov pristup politikama javnih nabavki i zapošljavanja.

Dvodnevna konferencije koja je počela danas u Budvi, a koju je organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori u saradnji sa OEBS-ovom Kancelarijom specijalnog predstavnika i koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima u svom fokusu ima mjere za sprečavanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije u lancima snabdijevanja.

Više od 20 predstavnika institucija za sprovođenje zakona, pravosuđa, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za ekonomski razvoj, Privredne komore, Unije poslodavaca, inspekcije rada, velikih trgovinskih lanaca i predstavnika nevladinih organizacija okupilo se kako bi razgovarali o aktuelnim institucionalnim i zakonskim rješenjima u Crnoj Gori vezano za ovu temu.

Takođe, dva eksperta iz OEBS-ove Kancelarije specijalnog predstavnika i koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima održaće prezentaciju o Modelu smjernica o vladinim mjerama za sprečavanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije u lancima snabdijevanja.