01-06-2023

Aerodromi Crne Gore od početka godine opslužili oko 620.000 putnika

Aerodromi Crne Gore od početka 2023. godine do danas su opslužili oko 620.000 putnika, što je u poređenju sa rekordnom 2019. godinom, rast od cijelih 11 procenata. Posebno se naglašava uspjeh Aerodroma u Podgorici, koji je u odnosu na 2019. godinu ostvario 35 procenata veći promet putnika, dok je Aerodrom Tivat trenutno na 70 procenata.


Foto: Arhiva, Mina

Podaci sa kojima raspolažu aerodromi Crne Gore pokazuju na značajan napredak u poređenju sa rekordnom 2019. godinom, ističe Eldin Dobarčić predsjednik Odbora direktora aerodroma Crne Gore.

"Od početka 2023. godine do danas aerodromi Crne Gore su opslužili oko 620.000 putnika što je u poređenju sa 2019. godinom rast od cijeli 11 procenata. Ovdje ću posebno naglasiti uspjeh aerodroma u Podgorici, koji je u odnosu na rekordnu 2019. godinu 35 procenata ostvario veći promet putnika i tu govorimo o značajnom povećanju. Dok na drugoj strani moramo spomenuti i aerodrom u Tivtu koji se blago, ali sigurno i konstantno oporavlja i trenutno je na nekih 70 procenata od rekordne godine. Moram naglasiti da smo mi na samom početku ljetnje turističke sezone, tako da će se te brojke sigurno u ljetnjim mjesecima značajno povećati", istakao je on u Polisu.


Foto: Printscreen

Dobarčić je kazao sa koliko destinacija će tokom ljetnje sezone biti povezan Tivat, te istakao da je ove godine po prvi put tivatski aerodrom direktno povezan sa Bečom.

"Tivat je u fokusu zato što imamo značajan rast u odnosu na porethodnu godinu skoro deset novih destinacija, a po prvi put je povezan sa Bečom i to je istorijska prva linija konekcije između glavnog grada Austrije i Tivta. Zatim, Tivat je povezan sa Parizom, Londonom, Dizeldorfom i sa skandinavskim glavnim gradovima, a tu su i pribaltičke zemlje.

On naglašava da ove godine imamo povezivanje Tivta sa blisko istočnim zemljama, a u prvom redu je Izrael. Već 4. juna biće uspostavljena direktna linija sa Kuvajtom dok je 19. juna najavljeno otvaranje avio linije sa Sarajevom.

"To je još jedna lijepa vijest za nas u Crnoj Gori i za građanje BiH, jer smo mi prvenstveno i susjedi a to je značaj i rodbinske veze. Akcenat je stavljen pored turizma i na povezivanju biznisa", istakao je on.

Najviše putnika trenutno prevozi nacionalna avio kompanija To Montenegro, a odmah nakon nje Air Srbija, te preko ove dvije kompacnije dolazi 40 odsto putnika.