26-01-2023

„Ajkule“ od danas na pripremama u Budvi; Gojković: Glavni cilj da nastupimo na Olimpijadi sljedeće godine

Seniorska vaterpolo reprezentacija Crne Gore danas započinje trodnevne pripreme koje će se održati na bazenu Dragan Trifunović u Budvi. O pripremama u sklopu kojih će biti upriličen prijateljski meč sa selekcijom Hrvatske za Radio Budvu govorio je selektor Vladimir Gojković, koji je predočio glavne ciljeve reprezentacije Crne Gore u 2023. godini.


Gojković, Foto: Reuters

Kako je Gojković kazao, meč sa Hrvatima dogovoren je krajem decembra kada su "ajkule" boravile na pripremama u Zagrebu. Boravak u Budvi biće, prema njegovim riječima, značajan za mlade igrače koji će imati priliku da pariraju vaterpolistima koji trenutno igraju evropska takmičenja na klupskom nivou.

"Zbog kalendara pozvani su samo igrači iz crnogorskih klubova, jer sve druge lige imaju takmičenja. Za nas su ove pripreme svakako veliko iskustvo. Naši klubovi ne igraju evropska takmičenja, a sa reprezentacijom Hrvatske doći će svi igrači Juga i Jadrana koji nastupaju Ligu šampiona. To će za naše vaterpoliste biti neprocjenjivo iskustvo, da vide koliko su blizu a koliko daleko od igrača koji učestvuju na najelitnijim klupskim takmičenjima", istakao je selektor.

Najavio je da već u martu predstoji Svjetski kup, a u roster reprezentacije biće uključen određeni broj igrača koji će ovih dana trenirati u našem gradu. Do kraja godine na programu će, kako je rekao, biti i Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki.

"Sredinom jula igraćemo Svjetsko prvenstvo u Fukuoki i to je prvo takmičenje koje nosi olimpijsku vizu, jer će osvajači dva prva mjesta ići na Olimpijske igre. Poslije toga, u oktobru je predviđeno Evropsko prvenstvo koje je pomjereno i biće u januaru. To i nije baš idealno, jer već u februaru počinje Svjetsko prvenstvo u Dohi. Za 12 mjeseci tri takmičenja koja nose olimpijsku vizu i pokušaćemo da kroz jedno obezbijedimo svoje učešće na Olimpijadi", kazao je Gojković.

Podmlađena ekipa ima potencijal

Selektor je posebno ističe fokus tima na Olimpijadu, a plasman na ovo veliko takmičenje bio bi veliki uspjeh za podmlađenu reprezentaciju Crne Gore. On se osvrnuo i na to kako vidi aktuelni trenutak kada je naša selekcija u pitanju, s obzirom na to da su se u proteklom periodu neki važni igrači oprostili od kapice "ajkula".

"Mi smo znali šta nas očekuje i već u godini pred Tokijo počeli sa pripremom mladih igrača. Kao što znate Olimpijada je pomjerena za 2021. i olimpijski ciklus je skraćen. Imamo manje vremena, ubrzano se mora složiti selekcija i zbog toga su nam svi ovi treninzi izuzetno važni. Ekipa je mlađa, više nije u krugu favorita. Mi smo posljednju medalju uzeli na Evropskom prvenstvu u Budimpešti januara 2020, imali smo i odličnu sezonu pred Olimpijske igre i osvajanje Svjetske lige. Jasno je da sada nismo na tom nivou, ali imamo potencijal koji bi trebao da ispliva poslije Olimpijade. Glavni cilj je da ovi momci nastupe na Olimpijskim igrama i da sa tim iskustvom pruže ono što se očekuje od njih poslije toga", zaključio je Gojković.


M.S.