11-02-2023

Ako dodamo mlijeko u kafu možda ćemo imati zdravstvene koristi za koje nismo znali

Nije tajna da kafa donosi radost ljudima širom svijeta. Zagrijeva dušu, pomaže nam da se koncentrišemo, zbližava ljude, a da ne pominjemo divan miris i njen neodoljiv ukus. Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu istraživali su da li je dobro za naše zdravlje ako u kafu dodamo i malo mlijeka.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Nauka je pokazala da samo miris kafe može učiniti da se osjećamo budno, a na sreću ljubitelja kafe, utvrđene su i njene zdravstvene prednosti. Kafa je izvor antioksidanasa koji se bore protiv upale i ispijanje prije vježbanja pomaže da se ubrza sagorijevanje masti.

Sada nova studija ukazuje da dodavanje malo mlijeka koje sadrži proteine može povećati zdravstvene prednosti šoljice kafe.

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj ispitali su kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju sa aminokiselinama, građevinskim blokovima proteina, i otkrili su da njihovo kombinovanje ima dvostruko veći efekat na borbu protiv ćelijske upale nego sami polifenoli.

Polifenoli se mogu naći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, prethodne studije sugerišu da neki polifenoli mogu spriječiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naša tijela od bolesti.

Smatra se da to rade dijelom kontrolisanjem upale, složenog imunološkog odgovora koji uključuje ćelije zvane makrofagi koji oslobađaju nekoliko medijatora upale. Upala pomaže u zaštiti od infekcije, ali ako se ne kontroliše pravilno, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa dva, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Šta kaže hemija
Kafeinska kiselina (CA) i hlorogenska kiselina (CGA) su polifenoli za koje je dobro poznato da imaju antioksidativna i antiinflamatorna dejstva, ali su autori željeli da saznaju da li reakcije koje ovi polifenoli imaju sa drugim hemikalijama mogu dalje uticati na regulaciju imuniteta.

Adukti su proizvodi koji nastaju kada se dva ili više molekula spoje. U ovom slučaju, aminokiselina cistein (Cis) - koja se nalazi u mlječnim proizvodima - kombinovana je sa polifenolima CA i CGA - pronađenim u kafi - da bi se napravili adukti CA-Cis i CGA-Cis.

Da bi podržali ovo istraživanje, autori su uspješno pokazali u narednoj studiji da se polifenoli vezuju za proteine u napitku od kafe sa mlijekom.

„Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina dešava i u nekim napicima od kafe sa mlijekom koje smo proučavali. U stvari, reakcija se dešava tako brzo da je bilo teško izbjeći bilo koju hranu koju smo do sada proučavali“, kaže tehnolog prerade hrane i koautor obje studije, Marijana Nisen Lund.


U ovoj studiji, istraživači su koristili sekvenciranje RNK za proučavanje imunoregulacionih efekata CA-Cis i CGA-Cis u ćelijama makrofaga podvrgnutim vještačkoj upali.

Takođe su testirali efekte samo CA i CGA i uporedili ih sa kontrolnom grupom makrofaga koji nisu bili izloženi polifenolima ili Cis aduktima.

Kao što su očekivali, polifenoli CA i CGA su inhibirali inflamatorne odgovore, posebno proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), prostaglandina E2 (PGE2) i citokina interleukina-6 i faktora tumorske nekroze (TNF).

Tek predstoje dodatna istraživanja

„Zanimljivo je da smo sada primijetili antiinflamatorni efekat u eksperimentima sa ćelijama. I očigledno, ovo nas je samo učinilo zainteresovanijima za detaljnije razumijevanje ovih zdravstvenih efekata. Dakle, sljedeći korak će biti proučavanje efekata na životinjama“, kaže imunolog i mentor studije, Endru Vilijams.
Potrebna su dalja istraživanja kako bi se otkrilo zašto i šta ovi rezultati praktično znače za ljudsko zdravlje. Ova studija je samo ispitala kako jedan tip imunološkog medijatora reaguje na hemikalije slične kafi u laboratorijskom okruženju.

„Naši rezultati se mogu koristiti kao važna referenca u primjeni adukata formiranih od fenolnih jedinjenja i aminokiselina u budućoj funkcionalnoj hrani ili medicinskim proizvodima koji imaju za cilj da modulišu metaboličke, neurološke ili bolesti povezane sa imunitetom“, zaključuju istraživači u svom radu.

(RTS)