22-04-2021

Ako ste alergični evo koju vakcinu da primite

Osobe koje su alergične na penicillin mogu da prime bilo koju vakcinu protiv korone, a pacijenti sa ozbiljnim alergijskim reakcijama nijesu kandidati za cjepiva Fajzer i Moderna, kaže dr Denisa Dizdarević, specijalista interne medicine i alergologije.

Ako ste alergični evo koju vakcinu da primite | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

“Osobe koje su alergične na penicilin mogu da prime bilo koji tip vakcine. Pacijenti koji su imali ozbiljne alergijske reakcije, dakle oticanje disajnih puteva, gušenje, pad krvnog pritiska, dakle reakcije koje su zahtijevale primjenu adrenalina i hospitalizaciju, kao i pacijenti koji su imali sistemsku alergijsku reakciju na više ljekova iz različitih grupa nijesu kandidati za RNA vakcine, dakle Fajzer i Moderna, nego mogu da prime vektorske vakcine, dakle mrtve vakcine - to su AstraZeneka, DžonsonDžonson, ruska vakcina, i kineska koja je mrtva vakcina”, saopštila je dr Dizdarević, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je saopštila i da te osobe nakon što prime vakcinu treba da budu pod nadzorom 30 minuta.

“Pacijenti koji su imali alergijske reakcije na lokalne anestetike i jodna-kontrastna sredstva oni moraju da dobiju premedikaciju, prije nego dobiju rusku vakcinu. Osobe koje su imale alergiju na vakcine protiv sezonskog gripa takođe nijesu kandidati za rusku i AstraZeneka vakcine. Ako je osoba imala ozbiljne reakcije na vakcine treba je uputiti alergologu na dodatne obrade”, kaže dr Dizdarević.

Osobe alergične na neku hranu, polen, ubod insekata, kako kaže dr Dizdarević, nijesu u većem riziku da imaju reakcije na vakcine protiv korone.

“Uvijek se savjetuje da opservacioni period od 30 minuta”, navodi dr Dizdarević.

Ona je saopštila i da osobe sa dijabetesom moraju prije vakcinacije biti dvije sedmice u kontrolisanom stanju bez pogoršanja bolesti.

"Pacijenti sa astmom treba da prime vakcinu, da budu dvije sedmice kontrolisani. Takođe i pacijenti sa drugim alergijskim bolestima, koprivnjačom, atopijskim dermatitisom. Pacijenti koji imaju tešku astmu treba da budu kontrolisani i eventualno u bolničkim uslovima vakcinisani", navela je Dizdarević.

Nakon AstraZeneke ne uzimajte andol ili aspirin

Piti andol i aspirin nakon primljene vakcine AstraZeneka nema smisla, kaže dr Dizdarević.

"Zato što je ova rijetka pojava, nakon vakcinacije, to je tromboza sa trombocitopenijom, imunoliški izazvana i neće pomoći kod tromboze, a može povećati rizik od krvarenja", kaže dr Dizdarević.