25-01-2023

Al Kapone umro na današnji dan: Lice s ožiljkom, strah i trepet Amerike i uvijek korak ispred policije

Dvadesetih godina prošlog vijeka Al Kapone je bio jedan od ljudi kojih se plašila cijela Amerika. Kriminalac koji se uzdigao do samog vrha čikaške mafije tada je imao samo 26 godina i ucjenama i ubistvima upravljao političkom scenom.

Al Kapone umro na današnji dan: Lice s ožiljkom, strah i trepet Amerike i uvijek korak ispred policije | Radio Televizija Budva

Izvor. nova.rs

Ovaj gangster i biznismen najpoznatiji je bio po švercu alkohola u vreme prohibicije. Usko je sarađivao sa tadašnjim gradonačelnikom Čikaga Vilijamom Hejlom Tompsonom. Nikada nije osuđen za „teške“ zločine, ali je iza brave završio nakon finansijskih malverzacija, ono što godinama policija nije uspjevala, za rukom je na kraju pošlo poreznicima.

Kapone, koji je nosio nadimak “Lice s ožiljkom”, nakon što je kao tinejdžer u tuči dobio posjekotinu na lijevom obrazu, obogatio se kao lider Čikago Autfita, kriminalnog sindikata koji je imao ogranke u celoj Americi i bavio se krijumčarenjem. Kapone je bacao bombe na radnje koje nijeesu željele da im plaćaju reket i ubrzo je stekao toliku moć, da je postao meta protivnicima.

Međutim, nakon što je u 33. godini završio u zatvoru zbog utaje poreza, ljekari su kod njega dijagnostikovali seksualno prenosive bolesti sifilis i gonoreju.

Do 1939. kada je pušten na uslovno služenje kazne, Kapone je bio u poodmaklom stadijumu sifilisa i njegovo mentalno stanje se rapidno pogoršalo.

Poslednje dane proveo je praktično zaključan u svojoj vili na Floridi i na kraju umro 25. januara 1947. kada je imao svega 48 godina.