10-10-2021

Alarmantni rezultati istraživanja o percepciji seksualnog nasilja

Gotovo polovina muške populacije u Crnoj Gori smatra da ženama prija kada im muškarci sa kojima rade poklanjaju seksualnu pažnju, dok svaki treći muškarac tvrdi da žene ponekad izmišljaju priče o seksualnom nasilju kako bi od poslodavca iznudile novac.

Alarmantni rezultati istraživanja o percepciji seksualnog nasilja | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Kako je saopšteno iz nevladine organizacije (NVO) Sigurna ženska kuća, to su nalazi istraživanja o percepciji seksualnog nasilja nad djevojkama i ženama u Crnoj Gori, koje je sprovela agencija Defacto Consultancy.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Zaštićena i sigurna - Borba protiv seksualnog nasilja u Crnoj Gori”, kazali su iz te NVO ističući da su rezultati alarmantni.

„Gotovo polovina muškaraca, odnosno 44,8 odsto ispitanika, smatra da ženama prija kada im muškarci sa kojima rade poklanjaju seksualnu pažnju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da svaki treći muškarac, odnosno 34,5 odsto ispitanika, tvrdi da žene ponekad izmišljaju priče o seksualnom nasilju, kako bi od poslodavca iznudile novac.

Više od četvrtine ispitanika i ispitanica, odnosno njih 26.2 odsto, vjeruje da žene koje kažu da su doživjele seksualno nasilje često izmišljaju ili pretjeruju sa tvrdnjama o zlostavljanju ili silovanju.

Iz te NVO su naveli da 25.4 ispitanika i ispitanica misli da su žrtve silovanja zapravo žene koje su imale seksualni odnos, ali su se “predomislile” nakon njega.

“Svaki peti muškarac smatra da kada žene kažu “Ne”, one zapravo misle “Da””, rekli su iz Sigurne ženske kuće.

Oni su dodali da gotovo petina ispitanika i ispitanica, odnosno njih 18.8 odsto, vjeruje da, ukoliko je žena silovana, najčešće je uradila nešto što je dovelo do toga.

Kako su naveli iz Sigurne ženske, istraživanje je pokazalo da seksualno nasilje, za žene, predstavlja jedan od najvažnijih problema u Crnoj Gori.

“Veći broj žena, njih 55.9 odsto u odnosu na 40.4 odsto muškaraca, smatraju da se seksualno nasilje javlja često”, rekli su iz te NVO.

Oni su kazali da svaka treća žena, starosti između 18 i 34 godine vjeruje da joj prijeti opasnost od seksualnog nasilja.

“Kao najčešći razlog navodi se da živimo u nasilnom društvu”, dodali su iz te NVO.

Istraživanje je pokazalo da, u pogledu seksualnog nasilja, djevojke i žene se najmanje bezbjedno osjećaju u kafićima i barovima u koje izlaze.

“Nebezbjedno se osjeća svaka sedma ispitanica. Svaka deseta tvrdi da se ne osjeća bezbjedno u gradu u kojem živi, dok se 5.8 odsto ispitanica ne osjeća bezbjedno na svom poslu”, naveli su iz Sigurne ženske kuće.

Dominantna većina ispitanika i ispitanica, njih 77.7 odsto, saglasna je da su kazne za počinioce seksualnog nasilja u Crnoj Gori preblage.

Kako su rekli iz Sigurne ženske kuće, 69.6 odsto ispitanika i ispitanica smatra da su žrtve te vrste nasilja unaprijed osuđene od strane društva.

“Od 80 slučajeva seksualnog nasilja, koje smo evidentirali u toku sprovođenja istraživanja javnog mnjenja, slučaj je prijavljen samo u deset, procesuiran u dva, a počinilac pravno sankcionisan samo u jednom”, istakli su iz te NVO.

Kako su dodali, najčešči razlozi neprijavljivanja seksualnog nasilja su strah i sramota od javnosti, nedostatak povjerenja u institucije, patrijarhalno vaspitanje i tradicija, kao i sumnja žrtvi da bi im iko povjerovao.

Trećina ispitanika i ispitanica tvrdi da nije informisana o seksualnom nasilju, a kao glavni razlozi navode se nedostatak informacija u medijima i činjenica da su informacije površne i suviše opšte.

“Više od 40 odsto ispitanika i ispitanica bi željelo da se dodatno informiše o načinima zaštite od seksualnog nasilja, najčešće putem TV-a, njih 41.7 odsto, ili putem internet portala, njih 31.7 odsto”, rekli su iz te NVO.

Kako su pojasnili, istraživanje je sprovedeno na uzorku od 800 ispitanika i ispitanica starosti 18 do 65 godina.

Projekat “Zaštićena i sigurna - Borba protiv seksualnog nasilja u Crnoj Gori” sprovodi Sigurna ženska kuća, a finansira Ambasada Kraljevine Norveške i Balkanski fond za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD.