15-12-2023

Alarmantno povećanje slučajeva infekcije velikog kašlja u Crnoj Gori

Posljednji presjek Instituta za javno zdravlje otkriva zabrinjavajuću situaciju u Crnoj Gori, gdje je registrovano čak 93 slučaja infekcije velikog kašlja.

Alarmantno povećanje slučajeva infekcije velikog kašlja u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Ilustacija, Foto: Pexels

Epidemiolog i stručnjak za javno zdravlje, dr. Milko Joksimović, iznio je alarmantne informacije u emisiji "Dobro jutro Crna Goro", naglašavajući da je epidemija izvjesna u Podgorici i Danilovgradu, s mogućim proširenjem na cijelu zemlju.

Prema riječima dr. Joksimovića, posljednji presjek, napravljen oko 19 sati, ukazuje na 93 registrovana slučaja infekcije velikog kašlja, što predstavlja značajan porast u odnosu na posljednjih 20 godina u Crnoj Gori.

On ističe da je ovakva situacija posebno opasna za novorođenčad i mlađu odojčad, naglašavajući da je neophodno da djeca u uzrastu od šest mjeseci do godine dana prime najmanje tri doze vakcina kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije.

Veliki kašalj, kako upozorava dr. Joksimović, može dovesti do teške kliničke slike, a jedno od troje odojčadi u tom uzrastu završava u bolnici, s potrebom za liječenjem koje može trajati od jedne do nekoliko sedmica. Nažalost, jedno od stotinu djece u tom uzrastu suočava se s rizikom od smrtonosnog ishoda.

“Tako da, naravno, ta bolest nije podjednako opasna za sve, mnogo se lakše podnosi u kasnijim uzrastima, ona može da traje nekoliko sedmica, da ima produženi kašalj, dometa, funkcionisanje, ali po pravilu ne daje teške komplikacije, ali kada se desi kod malih beba, to je vrlo jedno ozbiljno stanje protiv kojeg se efikasno i djelotvorno možemo boriti isključivo potpunom i pravovremenom vakcinacijom”, kazao je Joksimović.

Dr. Joksimović naglašava važnost pravovremene vakcinacije, ističući da je kalendar vakcinacije osmišljen kako bi se bebe zaštitile što je prije moguće. Dodaje da je neophodno primjenjivati mjere opreza, poput nošenja maski, posebno u slučaju prisustva male djece u kući. Poziva na ograničavanje kontakata s osobama koje imaju respiratorne infekcije, posebno kada je riječ o maloj djeci.

Dr. Joksimović objašnjava da nije neophodno testiranje svih, već da je posebno važno testirati malu djecu, posebno ako su izložena riziku. Posljednjih sedmica, primjećeno je povećano interesovanje za testiranje, što ukazuje na podizanje svijesti o ozbiljnosti situacije.