15-01-2023

Albanski ribari pregradili Bojanu i smanjili ulov ribarima u CG

U toku je ribolovna sezona na Skadarskom jezeru. Ribe ima, ali bilo bi je više, prije svega jegulje, kada bi ribari iz Albanije uklonili metalnu rešetku kojom su pregradili Bojanu, kažu u Udruženju privrednih ribara Skadarskog jezera.

Albanski ribari pregradili Bojanu i smanjili ulov ribarima u CG | Radio Televizija Budva

(Foto: Nikola Vujanović)

Lijepi zimski dani pogoduju ribarima na Skadarskom jezeru. Ribe ima i može se prodati, kaže ribar Nikola Vujanović sa Rijeke Crnojevića koji obavlja i dužnost predsjednika Udruženja privrednih ribara Skadarskog jezera.

“U toku sezone izuzetna je potražnja za divljom ribom i za tu cijenu nigdje u Evropi ne možete dobiti toliku porciju kao kod nas”, kaže Vujanović.

Očuvanje ribljeg fonda je zadatak cijelog društva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prije dvije godine počelo je da subvencionira slatkovodno ribarstvo. Ipak, teškoća ima, kaže Vujanović i naglašava da bi država trebala da pronađe dogovor sa Albanijom čiji su ribari metalnom rešetkom pregradili Bojanu i tako ugrozili migracione vrste, prije svih jegulju.

“Bojana je pregrađena i izlovljava se ogromna količina ribe koja bi trebalo da ide u mrestilište u Sargaško more i nazad da se vraće mlađ. Koncesija je data privatniku iz Skadra da u mjestu Daljam izlovljava ribu. To traje decenijama i naša strana je pokušavala da pronađe rješenje, ali albanska ništa ne uradi. Mora se cijela priča podići na viši nivo i ne smije se ništa stavljati pod tepih”, jasan je Vujanović.

Udruženje privrednih ribara okuplja stotinu pedeset članova. Većina ribara živi od Skadarskog jezera i nadaju se pomoći države ali i ekoloških organizacija.