27-04-2016

Aleksandrina Crna Gora - neugasiva baklja slobode

Između 709 likovnih radova pristiglih na konkurs Ministarstva prosvjete povodom decenije nezavisnosti Crne Gore, među četiri najbolja (dva su dijelila treću nagradu) našao se i rad učenice V razreda OŠ Stefan Mitrov Ljubiša iz Budve, Aleksandre Drašković.

Aleksandrina Crna Gora - neugasiva baklja slobode | Radio Televizija Budva

Ona je osvojila treću nagradu koja se sastoji od novčanog dijela i kompleta udžbenika za naredni razred, u Aleksandrinom slučaju, šesti.

- Tema konkursa je bila Crna Gora - neugasiva baklja slobode, povodom desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore. Razmišljajući šta bih sve mogla nacrtati a što bi na najbolji način predstavljalomoju domovinu, odlučila sam se za kulturno-istorijske spomenike itehniku drvene bojice. Na Internetu sam pronašla fotografije koje su mi olakšale da što vjernije nacrtam Manastir Ostrog, Katedralu u Perastu, most na Rijeci Crnojevića i Mauzolej na Lovćenu. Na vrhu crteža nacrtala sam grb sa dvoglavim orlom i cijelu sliku u jednu cjelinu povezala bijelim golubom sa maslinovom grančicom u kljunu koji simbolizuje slobodu i mir među ljudima koji želim da vječno vlada u mojoj zemlji, istakla je Aleksandra koja pored slikanja obožava muziku i ples.



Prema njenim riječima, talenat za slikanje je naslijedila od svog oca, ali, kao i on, vjerovatno će se baviti nekim drugim poslom, dok će ljubavi prema bojama i muzici ostati njeni vječni hobiji.

- Najviše volim da slikam prirodu i to temperama. Slikanjem se odmaram od svih, pa i školskih problema, kazala je kroz smijeh simpatična djevojčica ističući da će učestvovati na još jednom konkursu čija je tema Crna Gora.

- Već sada znam kako će izgledati ta slika, samo još da je uradim.

Aleksandrin mentor je nastavnik OŠ Stefan M. Ljubiša, Nikola Jeftović.