12-09-2020

Ambasada SAD ponovo počinje sa izdavanjem viza za određene kategorije

Počevši od 16. septembra , pored viza za pomorce C1/D, Američka ambasada u Podgorici nastaviće sa ograničenim brojem termina za podnosioce zahtjeva za vize kategorije F, M i J.



"Želimo dobrodošlicu prijavljenim studentima koji žele da studiraju u Sjedinjenim Državama. Ambasada trenutno radi smanjenim kapacitetima te molimo podnosioce zahtjeva da nas obavijeste putem emaila na PodgoricaVisas@state.gov ako je vaš planirani datum putovanja u naredne tri sedmice. Samo studenti koji imaju važeći obrazac I-20 (uverenje o podobnosti) izdat od njihovog univerziteta mogu se kvalifikovati za F ili M studentsku vizu. Učenici i škole koje ih prime treba da slijede SEVP smjernice. Za pitanja o usaglašenosti sa SEVP smjernicama i SEVIS-om, upućujemo vas na ICE. Trenutno ne zakazujemo termine za rutinske vize, uključujući poslovne i turističke vize B1/B2. Obnovićemo usluge izdavanja viza što je prije moguće, ali trenutno nismo u mogućnosti da navedemo tačan datum. Molimo vas da pratite https://me.usembassy.gov/me/visas-me/ za novosti", poručuju iz Ambasade.

Oni navode da je predsednik Donald Trump 22. juna produžio Proglas 10014 od 22. aprila, obustavljajući ulazak određenih stranih državljana u Sjedinjene Države do 31. decembra.

Prema Proglasu, Stejt department neće izdavati određene kategorije neuseljeničkih viza, uključujući vize H-1B, H-2B, L i članove njihove porodice.

Takođe se neće izdavati određene vize J1 a koje uključuju pripravnike, lica na obuci, nastavnike, savjetnike u kampu, a u pair ili program ljetnjeg rada i putovanja.

Ovaj proglas se ne odnosi na lica koja već poseduju američku vizu izdatu prije 24. juna.





Izvor: FosMedia