22-07-2023

Amsterdam zabranio uplovljavanje kruzera

Gradsko vijeće Amsterdama zabranilo je uplovljavanje kruzerima u centar grada pokušavajući na taj način ograničiti broj posjetitelja i smanjiti zagađenje.

Amsterdam zabranio uplovljavanje kruzera | Radio Televizija Budva

Amsterdam/ Foto: EPA

Političari su rekli da kruzeri nisu u skladu s održivim ambicijama grada. To znači da će se središnji terminal za krstarenja na rijeci IJ u blizini amsterdamske glavne željezničke stanice zatvoriti.

Najnovija je to mjera za suzbijanje masovnog turizma u gradu. Vijeće, podsjetimo, nastoji zabraniti pušenje kanabisa na ulicama četvrti crvenih svjetiljki. Pokrenuta je internetska kampanja u kojoj su pozivali mlade Britance koji razmišljaju o održavanju momačkih večeri u Amsterdamu da se drže podalje.

Postali su simbol problema masovnog turizma, a prijedlog da se izmjeste iz centra prošao je velikom većinom. Amsterdam je postao žrtva vlastite popularnosti, privlačeći 20 miliona posjetilaca godišnje.

“Kruzeri koji zagađuju nisu u skladu s održivim ambicijama našeg grada”, izjavila je stranka desnog centra D66, koja upravlja gradom zajedno sa socijaldemokratima i ekolozima, prenosi AFP.

Prolazak brodova za krstarenje, navodi se, takođe nije kompatibilan s planovima za novi most između istorijske južne četvrti grada i četvrti Noord.

(Bokanews)